CM: Švédsko připravuje svoje města a obyvatele na válku s Ruskem

Jako by nestačil nekonečný nervózní zmatek v očekávání světové války, která měla údajně začít Pobaltím, švédský úřad civilní obrany nyní rozeslal do všech měst a vesnic své země dopisy s pokyny k zahájení příprav k možné válce s Ruskem, píše rakouský Contra Magazín.

Podle nařízení švédského úřadu se mají všechny obce na území státu přesvědčit, že jejich sirény k vyhlašování poplachu jsou funkční, dále mají připravit svá operativní centra k přestěhování do podzemních bunkrů v případě, že dojde k vojenskému konfliktu. Kromě toho mají být připraveny na spolupráci se švédskými vojenskými silami, přičemž v plném rozsahu, cituje autor obsah dopisu.

Jak se informuje ve zmíněném článku, trvá předseda švédského úřadu civilní obrany na tom, že tento krok je důsledkem neustále se zhoršující situace v bezpečnostní sféře v sousedství. Podle jeho slov musí Švédsko učinit opatření v oblasti přípravy na takový vývoj událostí, kdy bude země nucena čelit nebezpečí přímého vojenského konfliktu.

Přitom mnozí další představitelé švédské vlády zdůraznili, že navrhovaná opatření se do značné míry shodují s těmi, která byla činěna za druhé světové války, zdůrazňuje se v rakouském časopise. Jak dále podotýká Contra Magazín, stěžovali si zástupci švédských obcí na to, že nikdy nejsou podrobně informováni o tom, co konkrétně by měli dělat.

A nikdo jim dokonce neoznámí, odkud by měli brát prostředky na realizaci těchto nových opatření, přičemž mnohé městské a vesnické komunity ve Švédsku nemají dostatečné finanční prostředky na přípravy k „nečekané válce”, informuje rakouský Contra Magazín.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru