Novými raketami může Kim Čong-un zasáhnout Evropu

Severokorejský diktátor Kim Čong-un může se svou raketou KN-08 zasáhnout Evropu i USA. Nové rakety mohou být vybaveny i atomovými hlavicemi, uvedl vojenský expert z Jižní Koreje.

Na vojenské přehlídce v Pchjongjangu v říjnu 2015, režim Kim Čong-una prezentoval mezikontinentální rakety, z nichž podle odborníků, by mohl být vyvíjen nový typ KN-08.

Na briefingu Lee Sang-hwa, ředitel jihokorejského Úřadu pro jaderné zbraně uvedl, že nové severokorejské rakety mohou mít dostřel až 12.000 kilometrů.

To znamená, že diktátor Kim Čong-un by mohl zasáhnout Evropu raketou s jadernou náloží. Nicméně, KN-08 nebyla zatím úspěšně otestována.

V Severní Koreji pokračuje testování motorů pro novou mezikontinentální raketu. Svět odsoudil další severokorejský jaderný test, kdy Severní Korea oznámila pokrok ve svém kontroverzním vesmírném programu.

Chris Ogden, vojenský expert na Asii tvrdí, že Evropa není cílem severokorejského režimu.

“Skutečné nepřátelé pro Severní Koreu jsou především Jižní Korea a Spojené státy, dále Japonsko. Útok pokud vy vůbec k němu došlo, by byl namířen na tyto cíle a ne na Evropu, “řekl Ogden pro Daily Star.

Rakety Hwasong 10 Severní Koreji v současné době umožňují maximální dosah 4000 kilometrů – to je dostečné pro zasažení cílů ve středním Rusku. S mobilní KN-11 (dosah 500 km), která je vypuštěna z ponorky, má Kim Čong-un možnost zasáhnout cíle po celém světě.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru