DW: Západní média mlčela o zvěrstvech militantů v Aleppu!

Západní média ve skutečnosti vedou protisyrskou a protiruskou propagandu tím, jak jednostranně pokrývají události v Aleppu, píše komentátor Deutsche Welle Matthias von Hein.

Podle něj se bitva o Aleppo stala ukázkovým příkladem, tak jako v každé válce, kdy je první obětí pravda o tom, co se děje. Syrské události ukázaly, že „hry s fakty přináší větší úspěch, než nestoudné lži”, a umožňují lépe řídit veřejné mínění, pokračuje Matthias von Hein.

Západní televize ukázaly divákům záběry „náletů syrského a ruského letectva” na civilní části Aleppa a demonstrovaly „barbarství” Damašku a Moskvy, „cynismus Asada a jeho spojenců”, „jejich snahu jít doslova přes mrtvoly”. Média pravidelně připomínala humanitární katastrofu, která zasáhla obyvatele Aleppa. Ale ve skutečnosti obraz není černý a bílý, jak se to snaží vykreslit západní média, ale šedý, poukazuje komentátor.

Například média mlčí o zločinech povstalců, kteří používají lidi jako lidské štíty, drželi obyvatele ve východních čtvrtích Aleppa a pálili na západní části města bez jakéhokoliv zaváhání. Ano, i „rebelové” nebyli umírnění – většinou jsou to džihádisté, a na okupovaných územích se uplatňuje šaría, zdůraznil Matthias von Hein.

Takže „pravda je, že ve východní části Aleppo demokraté nebyli”. A tom vypovídá nejen „syrská nebo ruská propaganda”. Dokonce i zástupce velení USA na Středním východě a v severní Africe Stephen Warren v dubnu uvedl, že východní část města mají v rukou bojovníci „Džebhat-an-Nusra” (syrské buňky teroristů Al-Káidy). Navíc v roce 2014 americký viceprezident Joe Biden řekl, že syrská opozice „nemá úmírněné centrum” a spojenci Washingtonu – Turecko a Saúdská Arábie – jsou připraveny k vyzbrojení kohokoliv, jen proto, aby jim pomohl svrhnout syrského prezidenta, konstatuje komentátor.

Je třeba připomenout situaci v Iráku, kde USA a jejich spojenci bojují s IS. Během útoků koalice byly města Ramadi a Falúdža zničeny z 80%, ale to už západní média nespěchala sdělit – stejně jako o ostřelování v Jemenu, zejména dvou škol tříštivými bombami, napsal Matthias von Hein.

Samozřejmě, že média by měla podávat zprávy o zvěrstvech války, ale obraz musí být úplný a nikoli fragmentovaný, „selektivní informování – to je propaganda”, uzavírá autor.

USA a EU opakovaně a bez důkazu obvinily Moskvu z bombardování civilistů. Rusko pravidelně odmítá nařčení a zdůrazňuje, že operace v Sýrii provádí v přísném souladu s mezinárodním právem.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru