The Guardian: Evropu čeká v roce 2017 politická „apokalypsa”!

Evropa může v roce 2017 očekávat politickou „apokalypsu”: zhroucení vládnoucích elit, teroristické útoky a novou vlnu migrace, které uvrhnou EU do krize, kterou Brusel nemusí nepřekonat.

Publicista deníku The Guardian, John Henley se domnívá, že „apokalyptický scénář” pro Evropu bude vypadat následovně: na začátku roku se zpravodajské agentury EU opět dopustí hrubé chyby, a jedno z hlavních měst Starého světa zažije rezonanční teroristický útok. Prvním, kdo využije rostoucí pocit bezmoci tváří v tvář terorismu, bude nizozemský pravicový politik Geert Wilders, jehož strana velmi pravděpodobně vyhraje březnové parlamentní volby v Nizozemsku. Henley zdůraznil, že v souvislosti s krizí evropské bezpečnosti Wildersovou tvrdou linii ve vztahu k přistěhovalectví, to bude hrát do rukou nizozemského politika, a posílí postavení jeho „Strany svobody”.

Vedle toho komentátor upozorňuje na nebezpečí, které představuje Turecko. Ukončení jednání o bezvízovém režimu, zmrazení diskuse o členství země v EU a tvrdá kritika Erdogana ze strany evropských úředníků může vyvolat krizi ve vztazích mezi Bruselem a Ankarou. Nejpravděpodobnější odpovědí turecké vůdce na další „ochlazení” bude, že poskytně uprchlíkům na území Turecka „koridor” do evropských zemí. Autor je přesvědčen, že tento krok by mohl radikálně změnit politickou mapu EU. Tři miliony uprchlíků hrnoucí se do „bohatých” zemí Evropy v předvečer voleb ve Francii a Itálii bezpochyby posílí pozice odpůrců EU.

Pokud se tak stane, pak k moci ve Francii, Itálii a Německu dostanou euroskeptici, píše Henley. Přičemž Marine Le Penová již slíbila, že pokud vyhraje prezidentské volby, bude iniciovat referendum vystoupení Francii z EU. Nizozemsko bude podle autora následovat jejího příkladu, a v Itálii „Hnutí pěti hvězd” pravděpodobně vystoupí za návrat italské liry.

„Pokud se to všechno stane, bude to velmi špatné,” zdůrazňuje autor. Přesto je přesvědčen, že se Evropa nebude moci vyhnout šokům. „Nad Evropou duje vítr změn, a bylo by divné, pokud nevidíme nové oběti a nové tváře politické elity,” napsal komentátor.

Henley ale doufá, že k „apokalyptickému scénáři” nedojde, a příští rok bude klidnější, než ten končící, a to jak pro Evropu, tak i pro celý svět.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru