Merkelová před útokem: Utečence zaměstnáme jako řidiče kamionů

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ešte v septembri vyhlásila, že utečenci prichádzajúci do Európy by mohli napríklad pracovať ako vodiči kamiónov. Dobrí šoféri sú totiž podľa nej obzvlášť vyhľadávaní.

Samotná Merkelová pravdepodobne netušila, čo o niekoľko mesiacov svojimi slovami dokáže spôsobiť. Aktuálne totiž jej slová vyvolávajú na sociálnych sieťach silné emócie, pretože za volantom kamiónu smrti, ktorý v pondelok narazil do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne, sedel podľa doteraz zverejnených informácií práve migrant.

Merkelová sa o utečencoch ako vodičoch zmienila tento rok v septembri, keď hovorila i integrácii prichádzajúcich migrantov, píše server Echo24.cz. Nemecká kancelárka je totiž toho názoru, že čím skôr si azylant nájde prácu, tým skôr sa ho podarí začleniť do nemeckej spoločnosti.

Merkelová si zároveň myslí, že štát by mal obmedziť byrokraciu, aby bolo zamestnávanie utečencov čo najjednoduchšie. Pokiaľ ide o uplatnenie utečencov, ako príklad uviedla, že by mohli pracovať ako vodiči kamiónov.

„Nedávno sme s kolegami diskutovali o tom, že človek so sýrskym vodičským preukazom musí zaplatiť 500 EUR, aby jeho preukaz platil aj v Nemecku. Je ale prirodzené, že utečenci nemajú toľko peňazí len tak po ruke. Možno by im pomohol program pôžičiek. Akonáhle by začali zarábať, tých 500 EUR by nám vrátili. Profesionálni vodiči sú obzvlášť vyhľadávaní,” uviedla Merkelová v septembri pre nemeckú stanicu RBB.

Slová Merkelovej sú terčom posmechu

Merkelová pravdepodobne v septembri netušila, čo o niekoľko mesiacov dokážu vyvolať jej slová. Jej výrok totiž aktuálne koluje na internete a stáva sa terčom posmechu. Ľudia si ho totiž dávajú do súvislosti s pondelkovým teroristickým útokom v Berlíne, pri ktorom zomrelo 12 ľudí a ďalších 48 bolo zranených. Hlavným podozrivým je aktuálne Tunisan Anis Amri, ktorý prišiel do Nemecka v roku 2015 ako utečenec.

Český portál zároveň podotýka, že návrh Merkelovej vyvolaj u profesnej organizácie nemeckých vodičov nesúhlas už v septembri. Prezident organizácie BDBK už vtedy protestoval. Svoj nesúhlas zdôvodnil slovami, že nemožno len tak niekoho posadiť do štyridsaťtonového vozidla a nechať ho len tak odísť.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru