Nedávno zvolený Donald Trump řekl tato neuvěřitelná slova

Americký prezident zvolený Donald Trump potvrdil, že jeho administrativa nebude usilovat o zahraniční politiku zaměřenou na „svrhávání režimů” v jiných státech.

“Nebudeme svrhávat režimy a vlády. Pamatujete na šest bilionů dolarů na Středním východě? Naším cílem je stabilita spíše, a ne chaos. Proto chceme přebudovat naši zemi – konečně!” prohlásil Trump ve svém projevu v Ohiu, na svém prvním mítinku po vítězství v prezidentských volbách 8. listopadu.

Politik tak zopakoval své tvrzení z kampaně, že Spojené státy „utratily šest bilionů dolarů na válku na Středním východě, a do té doby se naše země ocitla v naprosté zkáze”.

Ruští politici ovšem reagovali spíše opatrně a s jistou ironií. Podle nich například Trump nehovoří o snížení vojenských nákladů, což může znamenat, že se jeho administrativa klidně vrátí ke své praxi. Ironicky poznamenali, že „tradice americké zahraniční politiky jsou příliš silné a příliš očividné“.

A je také skutečností, že dosluhující prezident Spojených států dostal Nobelovu cenu míru za slib “bezjaderného světa”. Poněkud předčasně.

Nová americká administrativa v čele s Donaldem Trumpem se dostane k moci po inauguraci 20. ledna.

(KPa, Europortal, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru