Právo USA vést války ve světě? Rusko nepovoluje!

Včera publikoval portál rusvesna článok, ktorý je svedectvom určitých korekcii v ruskom ponímaní medzinárodnej scény. Záujemcovia o plné znenie článku si ho môžu prečítať tu.

Ktorá krajina má najväčšiu armádu na svete? Ktorá krajina vráža do vojenského rozpočtu najviac peňazí? Ktorá krajina má najväčší počet pošliapaných a spálených štátnych zástav a symbolov?

Ak ste 3x odpovedali USA, odpovedali ste správne.

Americká expanzia pokračuje, právo USA viesť násilnú zahraničnú politiku sa v európskych politických kruhoch nespochybňuje. Vedenie hybridnej vojny na Blízkom východe, pri ktorom USA využívajú zástupnú armádu z teroristov nekončí a napriek tomu všetkému sa USA boja.

A koho sa boja? Ak ste odpovedali Ruska, tak ste zase odpovedali správne.

Americkí “experti” sa už viackrát nechali počuť, že Rusko je pre USA hrozbou číslo 1. Zahraničná politika USA definovala viacero hrozieb, no Rusko predstavuje pre amerických politikov najväčšiu hrozbu, pretože je jadrovou veľmocou. Pritom, keď sa súdny človek zadíva na mapu sveta, tak jednoznačne vidí množstvo základní NATO v okolí ruských hraníc.

USA sami seba postavili do pozície vládcov sveta. Prisúdili si právo ľubovoľnými prostriedkami zasahovať do diania vo svete s cieľom presadzovať vlastné záujmy. Takmer 20 rokov sa im darilo, doba kedy mohli arogantne presadzovať svoje záujmy a želania sa však skončila a je nenávratne preč. Americkí politici by si už mali uvedomiť, že ich činy už neostanú bez následkov a že prišla doba, kedy budú musieť niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia, rovnako ako všetci ľudia na svete.

Rusko má mohutný jadrový potenciál a USA robia veľmi dobre, keď sa Ruska obávajú. Strach z Ruska prinútil USA začať sa správať civilizovane a v medziach medzinárodného práva. Skončila sa doba arogantného kovbojského vyčíňania, ktoré USA predviedli v Iraku, Lýbii či Sýrii. Nepriamo to potvrdil aj Predstaviteľ spojeného výboru náčelníkov štábov USA Joseph Dunford, ktorý svojho času vyhlásil: “Cieľ Ruska je konkurovať NATO, podryť jeho reputáciu a brániť USA viesť vojenské akcie v celom svete”.

Joseph Dunford to správne pochopil a definoval. Ako však Američania prišli na to, že majú právo zasahovať ľubovolne na svete tak ako sa im to páči? Nikto im predsa toto právo nedal, nikto ich takouto činnosťou nepoveril. Rozhodli sa sami na základe sily, rovnako ako sa rozhodujú banditi, že budú lúpiť a rabovať.

Všetko má svoj začiatok a aj svoj koniec a končí sa aj americká dominancia. Rozdiel medzi Ruskom a USA spočíva v tom, že pokiaľ Rusko bojuje rozhodne proti medzinárodnému terorizmu a snaží sa viesť mierovú politiku, USA pokračujú v politike Studenej vojny a eskalácii napätia. Ak si však niektorí americkí politici myslia, že Rusko sa podvolí ich tlaku, tak sú na omyle.

Na to, aby sme sa USA podvolili máme priveľa zbraní a chuti žiť slobodne. Ale v USA by nemali zabúdať, že súčasná politika Pentagonu sa ničím dobrým zakončiť nemôže.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru