Švédsko plánuje ubytovat uprchlíky na úkor zdravotně postižených

Miestna vláda vo Švédsku vyhostila 16 asociácií zdravotne postihnutých z ich prenajatého pozemku, pretože tam chystá umiestniť novoprichádzajúcich migrantov. Informoval o tom portál Breitbart.

Tieto organizácie, vrátane skupín pre postarších, nevládnych a ľudí s demenciou sa obávajú, že bude ťažké nájsť nový pozemok, ktorý si budú môcť dovoliť a bude dostupný pre ľudí, ktorým pomáhajú.

Kooperatívny orgán organizácií zdravotne postihnutých (Handikappföreningarnas Samarbetsorgan) si prenajalo veľkú dvojposchodovú budovu v cente lokality, zvanej ako „Piteå“, v ktorej 16 organizácií už 22 rokov pomáha takmer 3000 jej členom.

Mestská samospráva, ktorej na čele stojí koalícia Sociálnych demokratov (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti), členov Strany Zelených (Miljöpartiet de gröna) a členov radikálnej Ľavicovej strany (Vänsterpartiet), sa rozhodla pretvoriť tieto pozemky na byty pre novoprichádzajúcich migrantov.

Miestna vláda organizáciám odkázala, že sa môžu premiestniť do zastaranej školy, ale tie sa obávajú, ako ich činnosť nová lokalita ovplyvní.

Elizabeth Eliassonová zo Švédskej Reumatickej Asociácie povedala, že pre členov je jednoduché stretávať sa v súčasnej lokalite, ktorá je výhodná pre ľudí, ktorí sú odkázaní na elektrický vozíček, kdežto nová lokalita mnohých postihnutých prinúti používať verejnú dopravu.

Niektoré skupiny zdravotne postihnutých sa taktiež obáva, že ich aktivita môže nadobro skončiť, nakoľko samospráva neurčila cenu za nový pozemok.

„Ak to bude až príliš drahé, tak naša skupina skončí,“ vyjadrila sa Carina Lindegrenová z Asociácie ľudí s demenciou. Lindegrenová rozhodnutie samosprávy umiestniť migrantov na úkor zdravotne postihnutých odsúdila poznamenajúc, že toto je jedno z opatrení, ktoré vytvára problémy v komunitách.

Riaditeľka mestskej samosprávy, Ylva Sundkvistová, rozhodnutie obhajuje tým, že zastaraná škola bude renovovaná a že sú tam dobré miesta na parkovanie.

„Táto lokalita je tá najvhodnejšia pre vznik bytov pre migrantov, keďže predtým budova slúžila ako domov dôchodcov,“ povedala Sundkvistová pre švédsku národnú televíziu SVT.

Minulý mesiac, politici z oblasti zvanej „Enköping“, odobrili návrh, ktorý odsunul miestnych obyvateľov na koniec radu uchádzačov o sociálne bývanie a uprednostnil migrantov. Miestni uchádzači budú musieť na sociálne bývanie v nadchádzajúcich mesiacoch čakať oveľa dlhšie, pretože najviac voľných bytov má pripadnúť práve migrantom.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru