Tisíce migrantů žalovalo Německo a takhle nečekaně to dopadlo

V letošním roce více než 17.000 uprchlíků žalovalo německé úřady za to, že nedostali plný statut uprchlíka a v drtivé většině případů vyhráli, píše Süddeutsche Zeitung.

Vzhledem k tomu, že německá vláda avizovala svůj vstřícný postoj vůči uprchlíkům na začátku roku, rostoucí počet uprchlíků využívá formu azylu známou jako “doplňkovou ochranu” od Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Za prvních osm měsíců letošního roku se více než 17.000 uprchlíků soudilo s BAMF u správních soudů.

Naprostá většina (15,000) žalobců byli Syřané, kteří tvoří největší skupinu žadatelů o azyl v Německu. A jejich šance na výhru proti BAMF se ukázala jako vysoká, správní soudy rozhodly, že si zaslouží plnou ochranu podle Ženevské konvence o uprchlících ve více než 90 procentech případů.

I když uprchlíci s „doplňkovou ochranou“ jsou v bezpečí před deportací, tak stále čelí značným nevýhodám v porovnání s těmi, kteří mají plný statut uprchlíka. Nejpozoruhodnější je, že v důsledku zákona přijatého v únoru, budou muset počkat dva roky než by jejich rodiny mohly za nimi přijet.

Od března se počet Syřanů s nabízenou doplňkovou ochranou podle BAMF prudce zvýšil.

Od podzimu 2014 do března 2016, BAMF posuzovalo Syřany kolektivně v urychlených procesech, kde masově dostávali ochranu. Ale od poloviny března Syřané musí žádat o azyl individuálně a s jenom asi 60 procentní úspěšností. V roce 2014, předtím, než byly zavedeny kolektivní případy, byla asi dvěma třetinám Syřanů udělena plná ochrana uprchlíka.

Sobotka: Dokud je záchranný člun bránou do EU, tak migrace neustane

Mluvčí Die Linke Ulla Jelpkeová popsala postoj BAMF jako “úmyslnou strategii odmítání a odrazování“.

Německé ministerstvo vnitra odmítlo nařčení, že vyvíjí tlak na BAMF nenabízet plnou ochranu syrským uprchlíkům.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru