Turecko: Počet obětí po teroristickém útoku vzrostl na 38

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu dnes informoval, že dva výbuchy, ktoré sa odohrali v sobotu večer neďaleko futbalového štadióna v centre Istanbulu, si vyžiadali 29 obetí a 166 zranených. Medzi obeťami je 27 príslušníkov polície a dvaja civilisti.

Soylu dodal, že v súvislosti s útokmi bolo zadržaných desať podozrivých.

Bezpečnostné zdroje predtým informovali o 13, neskôr o 15 obetiach na životoch.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom.

Soylu v sobotu večer pred novinármi vyhlásil, že jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom Vodafone Arena, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku. Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas zápasu domáceho tímu Bešiktaš s futbalistami klubu Bursaspor.

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie – ako je v krajine v podobných prípadoch obvyklé – vydala dočasný zákaz vysielania spravodajských materiálov o výbuchoch v Istanbule, aby “sa zabránilo zverejneniu správ, ktoré môžu mať za následok strach, paniku alebo chaos, alebo poslúžiť cieľom teroristických organizácií.”

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom vyhlásení uviedol, že pri explóziách prišlo niekoľko ľudí o život a ďalší boli zranení. Podľa neho šlo o teroristický útok na “naše bezpečnostné zložky a našich občanov” a s cieľom “spôsobiť čo najväčšie straty. Výsledkom týchto útokov sú, žiaľ, mučeníci a zranení”.

Štátny smútok vyhlásilo na dnešný deň Turecko v súvislosti s dvoma výbuchmi, ktoré v noci nadnes usmrtili pri futbalovom štadióne v Istanbule 29 ľudí a ďalších 166 zranili.

Dnešné nariadenie premiéra Binaliho Yildirima nariaďuje zvesiť vlajky na pol žrde na území celého Turecka i na tureckých vyslanectvách v zahraničí.

K zodpovednosti za výbuchy, ku ktorým došlo neďaleko futbalového štadióna v istanbulskej štvrti Bešiktaš – jeden vykonaný pomocou bomby uloženej v aute a druhý samovražedným atentátnikom – sa doposiaľ nikto neprihlásil.

Podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš pre súkromnú spravodajskú stanicu CNN Türk povedal, že podozrenie padá na Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Militanti z tejto v Turecku zakázanej organizácie vedú už celé desaťročia ozbrojený boj proti ankarskej vláde za nezávislý Kurdistan.

K explóziám sa ešte v sobotu večer vyjadril pred novinármi turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Spresnil, že jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom Vodafone Arena a druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku.

Terčom útoku boli podľa neho príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas zápasu domáceho tímu Bešiktaš s futbalistami klubu Bursaspor. Zomrelo 27 policajtov a dvaja civilisti.

V súvislosti s týmto “teroristickým útokom” bolo zatknutých desať osôb, dodal minister Soylu. Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že 19-tich zo 166 zranených dali do intenzívnej lekárskej starostlivosti a ostatní ranení dostali adekvátne lekárske ošetrenie.

Vedenie tureckého futbalového klubu Bešiktaš Istanbul ostro odsúdilo bombové útoky, ktoré sa udiali v sobotu večer neďaleko jeho štadióna po domácom ligovom zápase s Bursasporom (2:1). Dva výbuchy v centre mesta si vyžiadali 29 obetí a 166 zranených.

K explóziám prišlo v blízkosti nového štadióna Vodafone Arena v európskej časti Istanbulu asi hodinu po stretnutí. Jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku.

Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas stretnutia. Medzi obeťami je 27 policajtov a dvaja civilisti.

“Teroristi zaútočili na naše hrdinské policajné sily, ktoré zabezpečujú, aby naši fanúšikovia, ako i priaznivci Bursasporu boli v bezpečí. Dôrazne odsudzujeme tento podlý čin útočníkov, ktorí nikdy nedosiahnu svoj cieľ,” citovala agentúra DPA z oficiálneho vyhlásenia klubu.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu uviedol, že v súvislosti s útokmi bolo zadržaných desať podozrivých. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom.

Počet obetí dvoch výbuchov, ku ktorým došlo v sobotu večer v tesnej blízkosti futbalového štadióna v Istanbule, stúpol na 38. Informoval o tom dnes turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Spresnil, že o život prišlo 30 príslušníkov polície, siedmi civilisti a jedna osoba, ktorej totožnosť sa zatiaľ nepodarilo určiť.

Minister súčasne korigoval aj počet zranených pri výbuchoch, ktorých je podľa najnovších informácií 155. Hospitalizovaných je stále 136 zranených, pričom 14 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Ďalší piati v čase Soylovho vyhlásenia pre tlač podstupovali chirurgický zákrok.

V súvislosti s výbuchmi, ktoré turecké vedenie označuje za teroristické útoky, bolo zadržaných spolu 13 podozrivých osôb.

Na policajných staniciach v Istanbule sa dnes uskutočnilo niekoľko rozlúčkových obradov s príslušníkmi polície, ktorí pri sobotňajších explóziách prišli o život. Zúčastnili sa na nich aj prezident Recep Tayyip Erdogan, premiér Binali Yildirim a ďalší členovia vlády.

Erdogan dal pri tejto príležitosti prísľub, že Turecko nad terorizmom zvíťazí. “Opäť sme sa raz túto noc pozreli v Istanbule do ohavnej tváre terorizmu, ktorý pošliapava všetky morálne hodnoty,” uviedol najvyšší turecký predstaviteľ.

V Turecku bol na dnes vyhlásený štátny smútok a vlajky na území celej krajiny i na tureckých vyslanectvách v zahraničí zvesené na pol žrde.

K zodpovednosti za výbuchy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom.

Turecká prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) dnes útok v Istanbule ostro odsúdila. Vo svojom vyhlásení zdôraznila, že “v domácej i zahraničnej politike Turecko musí byť príkladom alebo dokonca politickým aktérom mieru, demokracie a ľudských práv. Je dôležité, aby politika, jazyk, tón alebo činy, ktoré vyvolávajú napätie, polarizáciu, nepriateľstvo a (ozbrojené) zrážky, okamžite prestali.”

Zodpovednosť za sobotňajšie bombové útoky v centre Istanbulu, ktoré si vyžiadali 38 obetí na životoch a 155 zranených, sa dnes prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

Turecká polícia a justícia pokračujú vo vyšetrovaní sobotňajšej tragédie. Úrad istanbulského prokurátora tak dnes nariadil zadržať v Turecku tri osoby za vyhlásenia, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach v súvislosti so sobotňajšími výbuchmi pri futbalovom štadióne v Istanbule.

Traja zadržaní sú podozriví z pokusu o schvaľovanie terorizmu alebo teroristických organizácií, legalizácie terorizmu či jeho propagovania.

Okrem nich polícia zadržiava aj ďalších 13 osôb podozrivých v súvislosti s výbuchmi, ku ktorým po futbalovom zápase medzi miestnym klubom Bešiktaš a mužstvom Bursaspor.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes v Istanbule predsedal zasadnutiu vlády, ktoré bolo venované sobotňajším útokom. Prezident apeloval na prísne potrestanie páchateľov útokov.

Vláda Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), opozičné subjekty: Republikánska ľudová strana (CHP) a Strana národného hnutia (MHP), dnes v parlamente prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili terorizmus.

Útok v Istanbule dnes odsúdila aj prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP), ktorá vo svojom vyhlásení zdôraznila, že “v domácej i zahraničnej politike Turecko musí byť príkladom alebo dokonca politickým aktérom mieru, demokracie a ľudských práv. Je dôležité, aby politika, jazyk, tón alebo činy, ktoré vyvolávajú napätie, polarizáciu, nepriateľstvo a (ozbrojené) zrážky, okamžite prestali.”

Ešte pred tým, ako sa TAK prihlásili k zodpovednosti za sobotňajšie útoky, turecký minister vnútra Süleyman Soylu dnes v jednom zo svojich príhovorov na pohreboch obetí útoku obvinil z jeho spáchania kurdských povstalcov a ich spojencov na Západe.

Povstalci zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) útočia na turecké policajné a vojenské ciele od vlaňajšieho júla, keď skolaboval krehký mierový proces.
PKK už niekoľko desaťročí bojuje za autonómiu tureckých Kurdov na juhovýchode krajiny. Odboj strany proti tureckej vláde si už vyžiadal približne 40.000 mŕtvych. Ankara i jej spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu.

TAK vyhlasujú, že sa odtrhli od Strany kurdských pracujúcich (PKK). Odborníci, ktorí sledujú činnosť kurdských militantov, však tvrdia, že obe skupiny si zachovávajú vzťahy.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru