V Moskvě zemřel vnuk Josifa Stalina, oznámila agentura RIA Novosti

V Moskvě zemřel vnuk Josifa Stalina Jevgenij Džugašvili, oznámili agentuře RIA Novosti v informačním centru pohotovosti.

Příčina úmrtí 80letého Džugašvili zatím není známá.

Jevgenij Džugašvili se narodil v roce 1936 v rodině staršího syna Stalina Jakova. Džugašvili se vydal na vojenskou dráhu a přihlásil se do Kalininského suvorovského učiliště a později pokračoval ve svém vojenském vzdělávání v Žukovského vojenské letecké inženýrské akademii. Džugašvili se stal leteckým inženýrem a konstruktérem v kanceláři Sergeje Koroljova a účastnil se příprav a startu kosmických lodí z kosmodromu Bajkonur, a to včetně startu lodi prvního kosmonauta na světě Jurije Gagarina.

Později se Džugašvili začal zajímat o válečné dějiny, obhájil kandidátskou disertaci a mnoho let vyučoval ve vojenských akademiích. Ve věku 55 let plukovník Džugašvili opustil ozbrojené síly. Od roku 1991 se začal účastnit ruské a gruzínské politiky jako aktivista komunistického hnutí.

Džugašvili se několikrát soudil s různými médii, když se snažil hájit památku svého dědečka. V roce 2015 napsal knihu vzpomínek „Můj dědeček Stalin. Je svatý!” Džugašvili rovněž ztvárnil roli Stalina ve filmu o svém otci Jakovu.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru