Egypští vědci našli způsob, jak vytvářet lesy v poušti

Dezertifikácia – proces degradácie územia na púštnu alebo polopúštnu oblasť je vážnym problémom nielen v Afrike.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zastaviť šírenie púšti, je výsadba lesa.

Problém spočíva v tom, že v regiónoch najviac postihnutých dezertifikáciou jednoducho chýba dostatok vody na založenie výsadby a následné správne ošetrovanie stromov, aby ich bolo možné udržať zdravé.

Inovačný projekt v Egypte ukázal, že zelený zdravý les je možné vypestovať pomocou využívania upraveného systému odpadových vôd namiesto drahého využívania už aj tak malých zásob sladkej vody.

Dvesto hektárový les Serapium rozložený približne dve hodiny jazdy od Káhiry, ktorý je súčasťou programu iniciovaného vládou Egypta v 90-rokoch, je domovom mnohých miestnych aj dovezených drevín vrátane vzácnych druhov ako je eukalyptus a mahagón.

Aj keď je pôda v tejto oblasti, ako je pravidlom, zbavená živín potrebných pre rast stromov, vedci využili odpadové vody z veľkomesta na zavlažovanie, čo významne pomohlo rastu a prosperite drevín. Odpadová voda poskytuje dostatok živín v prvých fázach života stromov, takže dodatočné hnojivá nie sú potrebné. Neskôr les začína produkovať vrstvu organickej hmoty, ktorá vytvára prostredie pre dôležité mikroorganizmy a následne živiny.

Použitá odpadová voda na zavlažovanie stromov sa nachádza v druhej etape v procese čistenia. V prvej etape sa používajú mechanické filtre na oddelenie odpadu a nečistôt z vody. V druhej etape sa pridáva kyslík a mikroorganizmy, ktoré sa podieľajú na rozklade organických látok vo vode. Vďaka tomu sa voda obohacuje dusíkom a fosfátmi, to znamená prvkami, ktoré sú hlavnými zložkami komerčných hnojív.

Za normálnych okolností sa táto metóda nepoužíva pre všetky kultúry, pretože množstvo hnojív vo vode môže byť nadmerné pre niektoré rastliny, ako aj niektoré baktérie môžu znečistiť ovocie a zeleninu. Avšak v týchto oblastiach, kde nerastie vôbec nič, čo je použiteľné pre ľudskú spotrebu, je tento spôsob bezpečný.

Pracovník lesníctva z Technickej univerzity v Mníchove, vedec Hany El Kateb narodený v Egypte spolu s kolegami z Káhirskej univerzity Ain Shams, uskutočňuje výskumné projekty zamerané na výsadbu drevín v púšti.

El Kateb hovorí, že eukalyptové stromy vysadené v Egypte môžu produkovať drevo štyrikrát rýchlejšie ako typické borovicové výsadby v Nemecku. Egyptské stromy sú dostatočne veľké, aby ich bolo možné zberať už za 15 rokov a produkujú okolo 350 kubických metrov dreva na hektár. Na produkciu rovnakého množstva borovicového dreva v Nemecku je potrebných 60 rokov.

Okrem toho v Egypte neexistuje lepšia alternatíva pre využitie odpadových vôd. Podľa výpočtov vedcov, ak by Egypt mohol využiť na výsadby lesov aspoň 80 % svojich odpadových vôd, čo je asi 7 miliárd metrov kubických odpadovej vody každý rok, tak by bolo možné vysadiť približne 650 tisíc hektárov lesov v púšti.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru