Gabbardová o Asadovi: Syřané si rozhodnou o tom, kdo jim bude vládnout

Členka americkej Snemovne reprezentantov za štát Havaj, demokratka Tulsi Gabbardová, navštívila Sýriu a stretla sa tam so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Informovala o tom televízia CNN.

Jej misia zameraná na oboznámenie sa so situáciou v Sýrii trvala štyri dni. Vo svojom vyhlásení kongresmanka uviedla, že pôvodne nemala v pláne stretnúť sa s Asadom, ale keď sa taká možnosť objavila, využila ju.

“Povedala som si, že keď už hovoríme, že utrpenie sýrskeho ľudu nám nie je ľahostajné, mali by sme sa stretnúť s kýmkoľvek, aby bol nastolený mier,” vysvetlila a dodala, že práve na túto tému s Asadom hovorili.

Uviedla, že o Asadovi si možno myslieť čokoľvek, ale “faktom zostáva, že je prezidentom Sýrie”. “Aby sa objavila nádej na dosiahnutie mierovej dohody, treba s ním viesť dialóg,” uvádza sa v kongresmankinom vyhlásení. Doplnila v ňom, že “Sýrčania rozhodnú, čo s ním bude ďalej, a aj o tom, aká bude ich vláda”. “Pre mňa je najdôležitejšie dosiahnuť ukončenie vojny,” zdôraznila.

Spresnila, že navštívila Damask i Aleppo, ako aj libanonský Bejrút, aby “z prvej ruky” – od Sýrčanov – získala informácie o dôsledkoch vojny v Sýrii. Okrem radových Sýrčanov sa stretla aj s duchovnými, humanitárnymi pracovníkmi a malými podnikateľmi.

Vo vyhlásení zverejnenom CNN uviedla, že do Washingtonu sa vrátila s ešte väčším odhodlaním ukončiť “túto nelegálnu vojnu na zosadenie sýrskej vlády”. Gabbardová, ako pripomenula agentúra DPA, bola veľkou oponentkou politiky, ktorú voči Sýrii viedol bývalý prezident USA Barack Obama.

Spojené štáty podľa nej musia prestať podporovať teroristov, ktorí ničia Sýriu a jej ľud. Podnecovanie tejto vojny zo strany USA a ďalších krajín musí “okamžite prestať”, zdôraznila s tým, že “musíme sýrskemu ľudu umožniť, aby sa pokúsil zotaviť z tejto hroznej vojny”.

Kongresmanka na základe rozhovorov V Sýrii uviedla, že podľa miestnych ľudí “niečo také ako umiernená opozícia v Sýrii neexistuje”. Sýrčania sú si podľa nej vedomí, že po zosadení Asada by kontrolu nad krajinou získala teroristická sieť al-Káida “alebo jej podobné zoskupenie” zabíjajúce kresťanov a iných ľudí, ktorí by ju odmietali podporovať.

Vo svojom vyhlásení kongresmanka poukázala aj na to, že vojny za zmenu režimu, ktoré Spojené štáty viedli “od Iraku cez Líbyu a teraz po Sýriu, viedli zakaždým k nepredstaviteľnému utrpeniu, zničujúcim stratám na životoch a posilňovaniu skupín, ako je al-Káida a Islamský štát”.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru