Independent: Západ očekává od budoucnosti třetí světovou válku!

Obyvatelé devíti západních zemí včetně USA, Británie a Francie v blízké budoucnosti předpovídají lidstvu globální konflikty a teroristické útoky.

Podle průzkumu, kterého se zúčastnilo o 9 tisíc lidí v těchto zemích, 64% Američanů věří na začátek třetí světové války, a jen 15% v mír ve světě, napsal The Independent s odkazem na údaje průzkumu YouGov.

Britové jsou naladěni trochu optimističtějí – 61 versus 19%. Ale obyvatelé skandinávských zemích méně věří v bezútěšnou budoucnost: 39% Dánů věří v mír, zatímco 45% předpovídá válku.

Podle Anthony Wellse, ředitele politického a sociálního výzkumu v YouGov, „ze všeho nejvíc projevují strach Američané a Francouzi, ale z různých důvodů”. Odborník se domnívá, že Američané mají strach z nejistot za prezidenta Trumpa. Obavy Francouzů jsou více spojeny s hrozbou terorismu (81%). Celkově platí, že respondenti z Francie, ve srovnání s ostatními považují Rusko za nejmenší hrozbu pro Evropskou unii, uvedl britský list.

Nejvíce se Moskvy bojí Britové (71%), a to navzdory skutečnosti, že se průzkumu zúčastnili obyvatelé Finska a Německa, které se nacházejí blíže k Rusku.

Všichni respondenti kromě Finů, považují za pravděpodobné, že v jejich zemi dojde v roce 2017 ke spáchání teroristického útoku. Pouze 26% respondentů z Finska se domnívá, že je teroristický útok v jejich zemi možný.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru