Krize ve Velké Británii: Pacienti umírají v čekárnách

Červený kríž Veľkej Británie hovorí o “humanitárnej kríze”, ktorá prebieha na ostrovoch. Ku kritike sa pridala aj Britská zdravotnícka asociácia (BMA), ktorá vyhlásila, že vláda by sa mala za vzniknutú situáciu hanbiť.

Avšak britská premiérka Theresa Mayová tvrdenia Červeného kríža odmieta. Priznala však, že zdravotníctvo je aktuálne pod veľkým tlakom, informuje český server Týden.cz.

Kritika britského Červeného kríža prichádza po tom, čo boli jeho pracovníci nasadení, aby pomohli vyriešiť krízovú situáciu. V britských nemocniciach totiž odmietali pacientov, ktorí čakali v preplnených čakárňach. Dvaja pacienti dokonca v čakárni pohotovosti zomreli. Zároveň niektorí pacienti boli z nemocníc prepustení predčasne z dôvodu uvoľnenia lôžok.

Mayová sa zdravotníkom síce poďakovala, ale zároveň sa domnieva, že nemožno hovoriť o humanitárnej kríze, keďže nápor na zdravotnícke služby v období okolo Vianoc a Nového roka je podľa jej slov obvyklý každý rok a do zdravotníctva naviac boli investované rekordné peňažné čiastky.

Opozičný vodca labouristickej strany Jeremy Corbyn však premiérku vyzval, aby prevzala zodpovednosť za celonárodný škandál a zároveň na zasadaní parlamentu vysvetlila, ako chce situáciu riešiť.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru