Le Penová chce Francii osvobodit od eura a vzkřísit frank

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu a vážny kandidát na úrad francúzskeho prezidenta Marine Le Penová, ktorá presadzuje referendum o odchode Francúzska z EÚ, vyzvala na zámenu meny euro.

Le Penová navrhuje, aby euro nahradila dvojica francúzsky frank a écu. Ako informovala agentúra Reuters, écu sa používalo v európskom menovom systéme v rokoch 1979-1998. „Écu existovalo spolu s národnou menou… Ich súčasné používanie nebude mať nijaké následky na obyčajný život Francúzska,“ vyhlásila Le Penová.

Marine Le Penová tiež sľúbila, že v prípade jej víťazstva v prezidentských voľbách bude štátny dlh prepočítaný v novej národnej mene, ktorou by sa mal, podľa všetkého, stať francúzsky frank. Podpredseda Národného frontu Florian Philippot podčiarkol, že Le Penovej vyhlásenia o používaní écu nič nemenia na základnom postoji strany, ktorý hovorí o potrebe návratu Francúzska k národnej mene: „Écu nie je klasická mena, nie je vo vašej peňaženke, alebo na vašom bankovom účte, je to bezhotovostná jednotka, ktorá sa používa v účtovaní medzi štátmi,“ poznamenal.

Le Penová má svoj názor aj na Schengenskú zónu. Podľa jej mienky aj predvianočný teroristický útok v Berlíne a následné unikanie teroristu pred spravodlivosťou cez niekoľko hraníc umožnil práve schengenský systém.

Na Slovensku sa snaží o odchod od eura a návrat k slovenskej korune iba jedna parlamentná strana, ktorej popularita však neustále vzrastá.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru