Na sociální síti bylo zveřejněno video z masakru v Istanbulu

Na sociálnej sieti boli zverejnené drsné zábery z teroristického útoku v Istanbule. Kamerový systém totiž zachytil muža vyzbrojeného zbraňou pri streľbe na ľudí v klube i pred podnikom Reina.

Portál Echo24.cz prizvukuje, že muž neváhal strieľať aj na ulici, kde ho zachytili pouličné kamery. Na videu je totiž vidieť niekoľko prichádzajúcich ľudí, ktorí sa snažili pred atentátnikom ukryť pri vchode budovy.

Kamera tiež zachytila útočníka, ktorý so zbraňou v ruke mieri priamo na svoje obete. Akonáhle sa terorista priblíži k svojim obetiam, dvaja ľudia po jeho výstreloch okamžite padajú k zemi.

Turecké médiá s odvolaním sa na bezpečnostných odborníkov dnes uviedli, že muž, ktorý v istanbulskom nočnom klube zabil na silvestrovskej párty 39 ľudí, ďalších takmer 70 zranil a z miesta činu ušiel, je vysoko profesionálny zabijak

V angličtine vychádzajúci denník Daily News citoval tureckého experta na boj proti terorizmu Abdullaha Agara – podľa neho spôsob, akým atentátnik počas útoku postupoval, ukazuje, že “je určite zabijak a pravdepodobne strieľal do ľudí už predtým”. Keby aspoň niektorý návštevníci klubu boli ozbrojení, asi by tento útok dopadol inak a nebolo by toľko mŕtvych nevinných civilstov.

Agar podľa denníka povedal, že “útočník je odhodlaný, lojálny, praktický, chladnokrvný znalec a vie, ako dosiahnuť svoj cieľ… pravdepodobne strieľal zo zbrane v skutočných oblastiach konfliktov”.

Útočník z istanbulského nočného klubu Reina, ozbrojený zbraňou s dlhou hlavňou, zabil v nedeľu 1. januára v skorých ranných hodinách najprv policajta a civilistu pred klubom, potom vtrhol dnu a pálil na viacerých ľudí. Podľa odhadu ich tam bolo okolo 600.

K útoku v Istanbule sa v pondelok prihlásila teroristická skupina Islamský štát.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru