Policie zatkla syrského uprchlíka, který žádal od IS peníze na útoky v Evropě

Sýrsky žiadateľ o azyl bol zadržaný v Nemecku na základe podozrenia, že žiadal od teroristickej organizácie ISIS peniaze na nákup a nastraženie bômb s cieľom zabiť veľký počet “nemoslimských” ľudí v “Nemecku, Francúzsku, Belgicku a Holandsku,” hlásia nemecké úrady.

38-ročný muž bol zadržaný v sobotu ráno nemeckými špeciálnymi silami vo svojom byte v meste Saarbrucken v spolkovej krajine Sársko. Oficiálne potvrdenie operácie a ďalšie podrobnosti sa objavili až v pondelok. Sýrsky utečenec bol zatknutý po tom, čo polícia dostala tip od federálnej kriminálnej polície.

Podľa prokuratúry je muž vo väzbe podozrivý z toho, že sa v decembri snažil spojiť s teroristickou organizáciou Islamský štát. Teroristov žiadal o peniaze na financovanie teroristickej činnosti. “Žiadateľ o azyl zrejme žiadal od kontaktnej osoby IS 180.000 € na nákup vozidla, ktoré mal v pláne vybaviť výbušninami,” píše sa vo vyhlásení prokuratúry.

Sýrsky žiadateľ o azyl údajne plánoval kúpiť osem vozov – každý za 22.500 eur s cieľom „zabiť veľký počet nemoslimských ľudí.” V každom vozidle malo byť 400 až 500 kilogramov výbušnín.

Prokuratúra oznámila, že dôvody pre podozrenie sú uložené v chatovej aplikácii Telegram, ktorá bola nájdená v telefóne podozrivého pri prehliadke jeho bytu. “Doteraz šetrením nebolo zistené, či podozrivý už stihol pripraviť vozidlá na výkon útokov,” poznamenali orgány.

Podľa samostatného vyhlásenia polície v Sársku, podozrivý údajne požiadal IS o peniaze na financovanie “nešpecifikovaného teroristického útoku” v “Nemecku, Francúzsku, Belgicku a Holandsku.”

Hugo Muller, zástupca komisára pre políciu v Sársku, uviedol, že sýrsky muž plánoval označiť vozidlá ako policajné autá. “V príslušnej komunikácii s kontaktom ISIS sa podozrivý ponúkol alebo navrhla označiť autá tak, aby vyzerali podobne ako policajné autá, vybaviť ich výbušninami, umiestniť ich do davu ľudí a potom ich odpáliť,” povedal Muller.

38-ročný vstúpil do Nemecka v roku 2014 a po podaní žiadosti o azyl mu bolo vydané povolenie na prechodný pobyt. Priznal sa ku kontaktu s ISIS, ale trvá na tom, že nemal v pláne žiadne teroristické útoky, povedala prokuratúra.

Nedávno nemecký Der Spiegel uviedol, že počas výsluchu podozrivý údajne povedal, že chcel použiť peniaze na podporu jeho rodinu v Sýrii. O tom však zatiaľ neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie.

Nemecko bolo otrasené veľkým teroristickým útokom 19. decembra, keď 24-ročný tuniský Anis Amri vrazil ukradnutým kamiónom do vianočných stánkov na trhu v Berlíne. Dvanásť ľudí zomrelo a 55 bolo zranených. Dvadsať ľudí je ešte stále v nemocnici.

ISIS neskôr vydal vyhlásenie, v ktorom sa priznal k zodpovednosti za útok. Vyšetrovanie ukázalo, že Amri, ktorý vstúpil do Nemecka ako utečenec v roku 2015, bol pod dohľadom bezpečnostných síl v krajine po dobu niekoľkých mesiacov. Páchateľ bol zabitý počas kontroly v talianskom Miláne štyri dni po spáchaní útoku, pričom pravdepodobne cestoval cez Holandsko a Francúzsko.

V minulom roku Nemecko utrpelo niekoľko útokov spáchaných utečencami. V dvoch prípadoch boli páchatelia spojení s teroristami.

Teroristický útok, podobný tomu v Berlíne, bol vykonaný vo francúzskom pobrežnom meste Nice v júli 2016. Tunisan narazil kamiónom do davu počas štátneho sviatku (Deň Bastily), pričom zabil 86 ľudí a zranil stovky ďalších. Neskôr bol zabitý v prestrelke s políciou.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru