Polsko se chválí tím, že na svém území vycvičuje islamisty

Patnáct wahhábistů ze Saúdské Arábie už měsíc pobývá na Vysoké důstojnické škole pozemních vojsk ve Vratislavi. V říjnu jim pak začne tříleté vojenské studium.

Wahhábisté ze Saúdské Arábie nastoupili do Vysoké důstojnické školy pozemních vojsk v prosinci 2016 na základě meziresortní dohody mezi oběma státy.

„Nejsme jedinou školou, která přijala studenty z Blízkého východu. V Polsku se už vzdělávají mj. občan Kataru, Spojených arabských emirátů a právě Saúdské Arábie. Studenti se učí například na Vysoké důstojnické škole vzdušných sil v Dęblinu a na Námořní vojenské akademii v Gdyni,“ vysvětlil plk. dr. Krzysztof Klupa, zástupce rektora vratislavské školy pro mezinárodní spolupráci a protokol. Plk. Klupa dodal, že Saúdská Arábie chce poslat na školení do Polska další studenty.

Arabové dostali polní uniformu, ale na rameni nosí vlajku Saúdské Arábie. Zatím se učí vojenskému řádu, ale za nedlouho mají začít cvičení na střelnici.

Je asi zbytečné, že Saúdská Arábie není demokratickým státem, kde dochází k závažnému porušování lidských práv. Svoboda slova je v zemi neznámým pojmem a za apostazi, tedy za konverzi z islámu na jiné náboženství, je trest smrti.

Stojí rovněž za zmínku, že podle humanitárního koordinátora OSN v Jemenu Jamieho McGoldricka zemřelo od roku 2015 v Jemenu deset tisíc civilistů a čtyřicet tisíc bylo zraněno následkem vstupu Saúdské Arábie do tamější „občanské války“.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru