Standard: 400 tisíc Evropanů přišlo o práci kvůli sankcím proti Rusku!

Ztráty Evropské unie kvůli protiruským sankcím pouze v roce 2015 činily 17,6 miliard eur, píše komentátor rakouského deníku Der Standard Günther Oswald.

Novinář se odkazuje na údaje v nové zprávě rakouského Institutu pro hospodářský výzkum (WIFO), z čehož vyplývá, že ztráty ve výši 17 miliard eur stála Evropu 400.000 pracovních míst. Přičemž v ekonomicky „kompaktním“ Rakousku vyhlídku na zaměstnání ztratilo 7000 lidí, ale v Německu omezující opatření již ovlivnilo 97 tisíc lidí.

„Rakouská koaliční vláda nikdy nebyla velkým příznivcem protiruských sankcí. V listopadu ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner uvedl, že Rakousko je proti zpřísnění a prodloužení obchodních omezení,” uvedl Oswald.

Zároveň komentátor zdůraznil, že pokles cen ropy a devalvace rublu také způsobily vážné škody na obchodních vztazích mezi EU a Ruskem.

Nedávno předseda východní výboru německého hospodářství Wolfgang Büchel ve svém sloupku v Handelsblattu uvedl, že protiruské sankce stály Německo 60 tisíc pracovních míst a ekonomické škody celé Evropské unie dosáhly desítek miliard eur.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru