Trump na otázku od novináře CNN: “You are fake news!”

Donald Trump zasadil takzvaným mainstreamovým novinárom ďalšiu ranu.

Mainstream sa momentálne, a to nielen v Amerike, ale aj na Slovensku, nachádza v ťažkej kríze. Neinformuje verejnosť, ale formuje verejnú mienku. Na to používa akékoľvek nástroje. Vymýšľa si informácie, zatajuje, klame, produkuje hoaxy.

Mainstream v USA bol pred voľbami jednoznačne na strane Cllintonovej. Bol jednostranný, zavádzal v neprospech Trumpa, klamal, fabuloval, ako bol doteraz zvyknutý. Ale dostal veľmi ťažkú ranu. Ľudia mu prestali dôverovať a viac dôverujú alternatívnym médiám, pričom omnoho objektívnejšie informácie, ktoré tieto médiá produkujú, si následne posúvajú po sociálnych sieťach.

Mainstreamové médiá tak utŕžili brutálnu prehru. Facku, ktorú od verejnosti dostali, však neprijali a namiesto toho, aby sa spamätali a miesto vytvárania virtuálnej reality začali produkovať spravodajstvo, prešli do ofenzívy proti alternatívnym médiám a internetu.

Tieto “tradičné” médiá teraz žiadajú kontrolu internetu a rôznymi ohováračskými kapaňami sa snažia potlačiť nezávislé médiá. Vymysleli pojem “Fake news” (falošné správy) a ním sa snažia označovať všetky nezávislé médiá. Budú to však mať ťažké. Najsilnejší muž USA má totiž na túto ich iniciatívu jasný názor a nebojí sa ho povedať.

Novinár zo CNN, doteraz privilegovanej a “tej správnej” televízie, sa na tlačovke Donalda Trumpa dozvedel nemilú pravdu: You are fake news! (Vy ste klamárske správy!) povedal mu do očí Trump, za čo zožal potlesk.

Trump tak jednoznačne označil tých, kto sú v skutočnosti Fake news – producenti klamstiev, výmyslov a propagandy.

Trump by na Slovensku ako fake news označil pravdepodobne SME, Denník N, Aktuality, televízie Markízu, JOJku, RTVS a niektoré ďalšie médiá.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru