Vědci ze Spojených států zjistili příčinu předčasného stárnutí

Monitoring zdraví starších žen ukázal, že způsob života vsedě nebo vleže urychluje stárnutí buněk na genetické úrovni, napsali vědci v článku uveřejněném v American Journal of Epidemiology.

„Náš výzkum ukázal, že buňky stárnou rychleji, když člověk vede život vsedě. Faktický věk není vždy totožný s biologickým, v některých případech člověk stárne rychleji než plyne čas,” prohlásil Aladdin Shadyab z Kalifornské univerzity s San Diegu (USA).

Telomery jsou koncové části chromozomů, jež se nacházejí v jádru každé buňky lidského organismu. Telomery hájí DNA před poškozením. Při každém dělení buňky se stávají kratší, a když jejich délka nestačí na další dělení, buňka umírá.

Vědci poměrně nedávno zjistili, že délka telomer a jejich stav se mohou měnit nejen věkem, ale také v důsledku různých procesů v organismu spojených s depresí, chudobou a stresem.

Aladdin Shadyab a jeho kolegové objevili také další faktor, jenž dokáže urychlit zkrácení telomer, je to způsob života vsedě. Tento objev udělali sledováním zdravotního stavu téměř tisíce a půl starších žen ve věku 64-95 let. Ukázalo se, že délka telomer u starších Američanek závisela hlavně na dvou faktorech: kolik času seděli a jak často se věnovaly sportu nebo jednoduchému tělocviku.

Shadyab sdělil, že zkrácení telomer neznamená jen rychlé stárnutí, ale také vznik stařeckých nemocí, včetně neurodegenerativních onemocnění mozku, rakoviny, problémů se srůstem kostí a zahojením rán a dalších chorob. Propaganda zdravého způsobu života a tělocviku mezi důchodci může jim pomoci prodloužit život a usnadnit činnost zaměstnanců ústavů sociální péče.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru