Donald Trump oficiálně nastoupil do úřadu a stal se 45. prezidentem USA

Donald Trump každú chvíľu zloží prísahu ako 45. prezident v histórii Spojených štátov.

“Všetko začína dnes. Hnutie pokračuje, ale práca, tá začína dnes!” Napísal republikánsky kandidát na sociálnej sieti Twitter tesne pred tým, ako jeho kroky viedli do kostola Sv. Jána a do Bieleho domu.

Trumpovu slávnostnú prísahu si z tribúny vybudovanej na tento účel sleduje viac než 1500 hostí vrátane politikov, vojenských predstaviteľov, bývalých prezidentov či iných osobností. Trumpovi robí spoločnosť manželka Melania a jeho deti. Budúceho viceprezidenta Mikea Penceho sprevádza jeho manželka Karen. Prítomní sú aj zástupcovia republikánskej a demokratickej strany. Trumpovi odovzdáva úrad dosluhujúci prezident Barack Obama s manželkou Michelle, ktorému ostáva iba niekoľko posledných minút v úrade. Medzi prítomnými hosťami sa nachádza tiež Trumpova protikandidátka Hillary Clintonová.

Celé podujatie sa vysiela prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek rozmiestnených na triede Pennsylvania Avenue dlhej 2,4 kilometra medzi Kapitolom a Bielym domom. Ulicu lemujú státisíce divákov.

18:30 Inaugurácia sa skončila. Hostia postupne odchádzajú.

18:26 Americkú národnú hymnu zaspievala mladučká operná diva Jackie Evanchová, ktorá sa zhodou okolností podobá na členov rodiny Donalda Trumpa.

18:24 Prebieha aj požehnanie protestantským pastorom. “Nech Boh dá silu chrániť a uzdravovať tento národ. Modlime sa za Donalda Trumpa. Dúfajme, že mu dá múdrosť Šalamúna a dobro Krista. (…) Nech Boh žehná Amerike a nech jej dá mier.”

18:29 Nasleduje požehnanie rabínom: “Večný otče, žehnaj Američanov a žehnaj prezidenta Donalda Trumpa…(…) Požehnaj všetkých našich spojencov, ktorí zdieľajú hodnoty s nami (…) Spravodlivosť bude spočívať v divočine… ”

18:05 Trump pozdravuje celý svet. “Spoločne budeme určovať smerovanie Ameriky a celého sveta. Budú prekážky, ale dotiahneme to do konca.” Ďakuje Obamovcom za ich pomoc, ktorú im ponúkli počas preberania prezidentského úradu. Ceremoniál má podľa neho veľký význam. “Dnes sa moc preberá od Washingtonu DC smerom k vám, ľuďom”.

“Už príliš dlho len malá skupina ľudí mala výhody, na úkor obyčajných ľudí. Tí nemali účasť na tomto bohatstve. Establišment chránil seba ale nie občanov našej zeme. Ich víťazstvá neboli vaše víťazstvá. Zatiaľčo oni si oslavovali, iné rodiny našej zeme nemali čo sláviť. Toto všetko sa ale mení. A začíname práve teraz a práve tu. Táto chvíľa je vaša a patrí vám!”

“2017 vstúpi do dejín ako rok, kedy sa opäť ľudia stáli pánmi tejto zeme. Už nebudú zabudnutí. Dnes vám každý načúva. Ste účastní historického hnutia, aké svet pred tým nevidel. Stredom tohto hnutia je jedno zásadné presvedčenie, že národ má slúžiť svojim občanom. A to chce spravodlivé požiadavky správnych ľudí.”

“Chceme posilniť naše priateľské väzby a vytvoriť nové. Chceme zjednotiť civilizovaný svet a bojovať proti teroristickým extrémistom spoločne a konečne ich poraziť!”

Trump cituje Bibliu tvrdiac: “Ako je pekné, keď ľudia žijú v jednote”. Ak bude Amerika spojená, nič ju neohrozí, myslí si Trump.

“Čas planých rečí je preč, prichádza hodina činu,” hovorí Trump. “Stojíme pri zrode nového milénia.”

“Dýcha na nás dych jedného Stvoriteľa. Už vás nikto nebude ignorovať,” prisľúbil ľuďom Trump.

Svoj spontánny príhovor zakončil slovami: “Ďakujem, Boh vám žehnaj!”

18:00 Nastúpil Donald Trump, ktorý prisahá na Lincolnovu Bibliu a Bibliu, ktorú mu kedysi darovala matka, že bude “čestne vykonávať funkciu prezidenta USA a podľa svojich síl bude zachovávať, strážiť a brániť Ústavu Spojených štátov”, záverom dodáva: “Tak mi Pán Boh pomáhaj!”

17:57 Capitolom sa rozliehajú spevy pozitívne naladených zboristov, ktoré evokujú nádej do nasledujúceho obdobia.

17:53 Práve slávnostne prisahá viceprezident Michael Pence vernosť a poslušnosť úradu, do ktorého vstupuje.

17:48 Chuck Schumer vo svojom príhovore pripustil, že Obamova administratíva zanechala “príliš málo benefitov a príliš veľa ich zameškala”

17:40 Donald Trump pozdravil svoju manželku Melaniu a dosluhujúceho Baracka Obamu s manželkou Michelle.

17:20 Prítomná je aj Hillary Clintonová s manželom Billom. “Na čo asi myslí?”, kladie si otázku CNN.

17:10 SEČ: Na pódiu sa už objavilo 5 detí Donalda Trumpa: Donald jr, Ivanka, Eric, Tiffany a Barron.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru