WT uvedly kolik nezákonných hlasů získala Clintonová ve volbách

Bývalá kandidátka na amerického prezidenta z Demokratické strany, Hillary Clitonová získala více než 800 tisíc hlasů od voličů, kteří nejsou Američany, uvedly noviny Washington Times.

Odvolaly se na studii politologa Jesse Richmana z Old Dominion University v Norfolku ve Virginii.

Předtím prezident USA Donald Trump opakovaně řekl, že miliony lidí hlasovaly v prezidentských volbách nezákonně. Nicméně, jak noviny napsaly, počet nelegálních hlasů ve prospěch Clintonové, dosáhl 834 tisíc, nikoli pět miliónů, jak uváděl Trump.

Podle výzkumníka, z 20 milionů lidí, kteří žijí ve Spojených státech bez občanství jich 6,4% hlavovalo ve volbách loni v listopadu. Tvrdí, že 81% z těchto nelegálních hlasů bylo dáno pro Clintonovou.

Takže tyto hlasy pravděpodobně pomohly Clintonové k vítězství v jednom ze států nebo zlepšily její výsledek.

Oficiální výsledky voleb jsou schváleny legislativou států a Kongresu USA. Trump vyhrál, když získal většinu volitelů, i když Hillary Clintonová skončila s náskokem více než 2 milionů hlasů. Orgány odpovědné za průběh voleb neodhalily masivní porušování v prezidentských volbách. Tvrzeními o podvodu je Trump je v rozporu nejen s uvedeným stanoviskem, ale i drtivou většinou zástupců obou stran, kteří uznali volby za čestné.

Ovšem tvrzení politologa Richmana hovoří o něčem jiném, třebaže Trumpovy odhady výrazně snížil.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru