Avakov prohlásil, že Kyjev má plán navrácení Krymu a Donbasu

Kyjev má konkrétní plán navrácení Krymu a Donbasu a v tomto plánu není územní celistvost Ukrajiny předmětem jednání, prohlásil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v interview pro domácí televizi “1+1″.

Podle Avakova pracují na tomto plánu diplomaté a „není svázán těmi nejmenšími ústupky.” Ministr dodal, že také patří k těm, kdo „pracují na této situaci.”

Podle jeho názoru se problém navrácení Krymu a Donbasu dá překonat rychle, přičemž diplomatickou a nikoli vojenskou cestou.

List The New York Times už dříve oznámil, že týden před tím, než rezignoval bývalý poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Michael Flynn, mu byl předložen plán možného zrušení protiruských sankcí. Podle informace amerického listu sehrál hlavní roli ve vypracování těchto návrhů ukrajinský poslanec Andrij Artěmenko.

Podle údajů, které se objevily v médiích, je mezi body tohoto plánu „odsun ruských vojsk z východní části Ukrajiny”, uspořádání referenda na Ukrajině o možnosti pronajmutí Krymu Rusku na období od 50 do 100 let.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, když komentoval danou informaci, že Kreml nemá o tomto plánu ponětí. Kromě toho zdůraznil, že Rusko nemůže samo sobě pronajmout svůj vlastní region.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru