Další žadatelé o azyl: Kanada posiluje stráže na hranicích s USA

Kanada posilnila ochranu hraníc s USA. Kanaďania prijímajú iba vybraných žiadateľov o azyl. Na vojne na Strednom východe majú však podiel aj Kanaďania.

Kanadská polícia podľa agentúry Reuters posilnila kontroly na hraniciach s USA kvôli neustále rastúcemu počtu žiadateľov o azyl. CBSA Border Protection a federálna polícia RCMP nasadili viac pracovníkov v provincii Quebec, vyhlásili oba úrady v pondelok. Preto bolo zriadené aj dočasné prijímacie stredisko s rastúcim počtom novo prichádzajúcich migrantov zo Spojených štátov. Podľa pohraničnej hliadky počet prichádzajúcich žiadateľov o azyl vzrástol v Quebecu v januári až na 452. Pred rokom bolo 137 tam.

Cestovanie žiadateľov o azyl z USA do Kanady je v skutočnosti nelegálne, pretože vláda v Ottawe klasifikuje susednú krajinu ako bezpečnú. Ak vezmeme do úvahy tvrdý postoj nového prezidenta USA Donald Trump voči prisťahovalectvu, môžu organizácie ako Amnesty International ukončiť príslušnú dohodu a Spojené štáty by sa tak zaradili medzi nebezpečné krajinu.

Kanadský premiér Justin Trudeau sa voči Trumpovi slovne ohradil a vyhlásil, že v jeho krajine sú utečenci vítaní bez ohľadu na ich náboženské vyznanie. V skutočnosti však Kanada sleduje vysoko cielenú imigračnú politiku, ktorá sa riadi jasnými kritériami: slobodní muži môžu žiadať o azyl len v prípade, že sú prenasledovaní a hrozí im nebezpečenstvo kvôli ich náboženskému presvedčeniu alebo sexuálnej orientácii.

V utorok Kanada oznámila zámer prijať 1200 jezídov, ktorí sú v Iraku prenasledovaní Islamským štátom (IS). “Niektorí preživší prišli v posledných mesiacoch do Kanady,” uviedol minister pre prisťahovalectvo Ahmed Hussen v utorok (miestneho času) na tlačovej konferencii v Ottawe. Od októbra bolo už 400 jezidov letecky prevezených do Kanady.

Jedná sa o “obzvlášť zraniteľných preživších a ich príbuzní, ktorí boli prenasledovaní IS,“ uviedol minister. Počiatočným cieľom bolo poskytnúť azyl ženám a dievčatám. Avšak teroristami sú tiež tiež zámerne cielení chlapci, čo je dôvod, prečo by mala byť poskytnutá pomoc aj maloletým preživším.

V jezídov prichádzajú podľa Hussenových slov postupne, takže kanadský systém nebude preťažený. Od nástupu do úradu koncom roka 2015, kanadský premiér Justin Trudeau prijal už 40.000 sýrskych utečencov.

Americký prezident Donald Trump oznámil pred niekoľkými týždňami, že chce dať kresťanom väčšiu ochranu. To však zatiaľ nebolo dodržané – najmä vojna na Strednom východe stále pokračuje v nezmenšenej miere. Spojené štáty chcú vytvoriť pan-arabskú aliancia proti Iránu.

Jezídi tvoria náboženskú menšinu na Strednom východe v niekoľkých krajinách. Etnicky sa počítajú k skupine Kurdov. Jezídi sú brutálnym spôsobom prenasledovaní ISIS. Teroristická organizácia je financovaná štátmi Perzského zálivu, ktoré sú najbližšími spojencami Západu na Blízkom východe.

Boj proti kresťanom jasne nesie charakter etnických čistiek. Kanaďania sú súčasťou vojenskej koalície USA a NATO. Namiesto morálnych výrokov a údajného humanitárneho gesta by malo byť povinnosťou kanadskej vlády usilovať sa o ukončenie týchto etnických čistiek, aby jezídi neboli vyháňaní zo svojich domovov a nútení začínať ťažký nový život tisíce kilometrov od svojho domova.

Kanaďania sú podľa agentúry AFP stále za prijímanie utečencov: zistenia prieskumu inštitútu Angus Reid zverejneného v pondelok ukazujú, že väčšina respondentov (58 percent) verí, že kanadská vláda robí dobre, ak prijíma utečencov.

Asi 40 percent sa domnieva, že je v krajine “už príliš veľa prisťahovalcov” a Kanada by “nemala prijať viac utečencov”. V reprezentatívnom prieskume bolo opýtaných viac ako 1500 Kanaďanov.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru