Slovenská maminka napsala vzkaz všem bio-matkám

V posledních týdnech hýbe internetem text, který vytvořila jedna slovenská maminka, a který uveřejnila na svém facebookové profilu. My v magazínu máme rádi bio, a rádi jej doporučujeme. Ale taky víme, že všeho moc škodí.

Názor a pohled maminky je zajímavý a nás by zajímalo, co si o něm myslíte vy. Samozřejmě, že to není jen o bio či nebio, ale především o současném přístupu k výchově dětí v porovnání s minulostí. Omluvte doslovný překlad, tudíž i občasný ostřejší slovník.

Pro všechny „biomatky!“ Konečně něco, co se dá číst! Jsem zděšená, úplně nejvíc z maminek dnešní doby. Děkuji mému exmanželovi za tu nehodu, kterou způsobil před čtrnácti lety a jejíž výsledek je mimochodem dokonalý … Že to bylo v době, kdy jsem byla mladá, hloupá a neuvědomělá, když jsem neřešila nic, jen jsem se těšila, kdy si budu moci obléknout rifle na šle. Krásně to časy.

Výbavička spočívala z dupaček, košilek a čepiček, postýlky, kočáru a fusaku a tří lahví s dudlíkem. Když se mi narodil ten můj malý prudič, na trhu byla jediná kniha o matce a dítěti s orientačními tabulkami, kdy může jíst banán a maso a rýži. Internet chválabohu, ještě nebyl v plné palbě, klasické kontroly u lékařky, bylo třeba očkovat. Jasně, pich sem pich tam, dítě mi nezdebilnělo, antibiotika jej nezabila ani fimóza ho nesnesla ze světa.

Dětskou výživu jsme vařili doma, z pěti kilo jablek a kila cukru jsem mu naklohnila na pololetí. Brambor s mrkví, uvařený za neuvěřitelných sedm minut, příprava oběda dohromady 10 minut. Můj syn žije, je zdravý, krásný, moudrý, už i chlupatý, skutečně je bez závady. To jen tak stručně na okraj. Jdu k věci.

Psal se rok 2001. Teď, když poslouchám těhotné ženy .. K* va, co to je? Co těhotné – to je ještě snesitelné, ale maminky, co mají mimina hlavně po 30-tce, ty vole, tak to je pořádný záhul.

Vyhýbám se debatám s nimi, protože bych se dostala do konfliktu. Nehledě od strašně životu nebezpečných povinných očkování, které hromadně bojkotují již ve třetím dni těhotenství, kdy se již mimochodem začíná velmi aktivní příprava na dítě přes google. Každého osobní názor … Já píšu ten svůj, kdybyste mi tu chtěli dávat kázání, kolik chemie je v očkovacích látkách …

Kdybyste neměli internet, víte tak ho*o a dáte si dítě očkovat i vakcínou pro čivavy. Když ho očkovat nedáte a svědí ho zarděnky, pak jsem zvědavá na vaše přesvědčení …

Ale ne o tom jsem chtěla. Vrátím se ke třetímu dni těhotenství, kdy už druhý pásek na testu zcela zmodrá.

Čtení recenzí na kočárky, nejlepší, nejnovějšího typu za tisíc eur, což je velmi praktické a ekonomické, vzhledem k tomu, že tam dítě bude půl roku. Dále by bylo velmi hodně, aby mělo křesílko, nejlépe vibrující a samokrmící a hlavně z nezávadného materiálu. Nejlépe z BIO stromu z deštného pralesa, ať nezvětrá.

Lahví s dudlíkem minimálně 11, protože však budu taková unavená, že to se nebude dát stíhat mýt. Zapomněla jsem na sterilizátor na láhve, ten je velmi důležitý a ještě jeden zvláštní, na dudlíky. A o těch vysílačích s kamerami nemluvě, zvláště je-li dítě v pokoji cely čas s námi, je třeba mít i senzor pohybu a dýchání, je třeba být v permanentním stresu během celého dne, kdy se dítě ve spánku pohne.

Dále je třeba sledovat každý den novinky na netu a číst, co je škodlivé ve vzduchu, ve vodě, v jídle, ve vlhčených ubrouscích, všude. Pozor, bakterie! Nastává období přikrmování. Ostře sledované etikety na vámi oblíbených polotovarech. OMG, samé éčka, jdeme na BIO.
Vše musí být BIO. Duchaplné diskuse na maminkovských fórech. Když čtu větu: „Ahoj mamule, malinká má soplík a stále kňourá, co poradíte ??? Ahojkyyyyy“ Co ti j ** e? Však ji odsaj nos a hlavně pochop to děcko! Ty když máš sopel, tak jsi taky nasraná. Úplná chuťovka je pak pro mě: „Koupila jsem malé bioplienky, takové z plátna …“ No, to je na mrtvici.

BIOPLENKY ?? WTF ?? Jakože bio, že doma si vyvinu konopí, usuším, vymlátím, utkám a ušijeme, jo? Můj ty bože, ženy, a pak maminka zaperlí, že: „Neřebaluj ještě malou, vždyť ten pásek na pampersky nezmodral, to vydrží i 6 hodin.“ Ale žereme bio jablka, protože mají etiketu.

Pak hromadné nářky, jaké je strašně drahé mít dítě – no bodejť by nebylo, když vám některým BIO hrabe. Doba je možná vyspělejší, ale matky jsou mnohem línější usnadňováním si života, soustředěním se na číhající nástrahy se okrádáte o zážitky.
Pamatuji si, jak jsem šlehla plenky na vyvářku a vytáhla kapesníky. Zbytečně se pohoršujete, že někdo na fb napíše, že v tubičce od dětské výživy našel plíseň, že když dával někdo dítěti výživu s masem a brokolicí, najde tam vlas, že Marťánci dětem nepomáhají. Jste to ženy vy, co si děláte takový život. Jdete a koupíte. Vibrační křesílko? Na co?

Posadím na gauč, dám pod něj polštářek a dobré. Sterilizátor? Na co? Proplachujte horkou vodou. O nevím jakých značkových pos * ných lahvích ani nemluvím.

Ne vždy je všechno cool a trendy zdravé a správná volba. Se*te na bioživot a mějte děti občas poblinkané, zasoplené a špinavé od písku. Nepanikařte, když sní malou housenku. Tím vším kolem se ubíráte o obyčejnosti života.

To mě jen tak dnes napadlo. Že bioplenka … pro biohovno … nebo snad pro mír na zemi? Amen. “

Pokud se vám příspěvek „akční“ maminky líbil, určitě ho sdílejte s vašimi přáteli. Budeme rádi i za vaše komentáře a názory.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru