Euro čeká kolaps: Lidé ve velkém nakupují zlato, varuje odborník

Bývalý šéf Federálnych rezerv (Fed) v Spojených Štátoch varoval, že euro je na pokraji kolapsu, tvrdiac, že má „vážne obavy“ o jeho budúcnosť.

Vážený ekonóm Alan Greenspan hovorí, že je čas, aby Európska Centrálna Banka odhalila stav ekonomiky, zatiaľ, čo sa šéf banky Mario Draghi snaží túto ochromenú inštitúciu zachrániť.

Greenspan, (90), bol predsedom Fedu v Spojených Štátoch od roku 1987 do 2006 a predpovedal obrovský rozsah hypotekárnej krízy v Amerike, ktorá predchádzala globálnemu finančnému kolapsu.

Teraz, keď sa investori obracajú k zlatu, aby minimalizovali svoje straty, Greenspan hovorí, že je iba otázkou času, kedy eurozóna skolabuje.

Pre magazín Gold Investor uviedol: „Európska Centrálna Banka (ECB) má väčšie problémy ako Federálny rezervný systém. Strana aktív súvahy ECB je väčšia než kedykoľvek predtým a rástla súmerne odkedy Mario Draghi povedal, že urobí čokoľvek bude treba, aby zachoval Euro. A ja mám vážne obavy o budúcnosť samotného Eura. Severná Európa financovala deficity južnej, a to nemôže pokračovať donekonečna. Eurozóna nefunguje.“

Euro bolo sužované škandálom za škandálom so záťažovým testom v minulom roku, ktorý ukázal, že takmer 19 krajín, ktoré prevzali túto menu od roku 2002, čelí bezprecedentným dlhom.

Grécko je v súčasnosti uprostred ďalšej finančnej krízy, keď ľudia hromadne vyberajú hotovosť z bankových účtov, čo signalizuje, že verejnosť sa zásobuje pre prípad krachu.

Medzitým, najstaršia banka Európy, Banca Monte dei Paschi di Siena, v Taliansku je na pokraji krachu a potrebuje zálohu, aby prežila.

Dokonca najväčší veriteľ v Nemecku, Deutsche Bank čelí kríze obrovských rozmerov, zatiaľ čo bojuje so svojimi účtovnými knihami aktív, ktoré sú zasiahnuté nesplácanými úvermi (NPL).

Greenspan uviedol, že Brexit takmer isto spustí kolaps ECB napriek tomu, že Británia neprevzala menu Euro. Napriek tomu, EU je závislá na Británii kvôli príjmom, keďže sa snaží zmonopolizovať dohody 28 členských štátov.

Dodal: „Brexit nie je ukončením rady problémov, o ktorých som si vždy myslel, že začnú s Eurom, pretože Euro je veľmi vážny problém.“

Greenspan hovorí, že investori si opäť našli bezpečné útočisko v drahých kovoch, pretože už nie je dôvera v bankový systém. Dodal: „Pozerám sa na zlato ako na primárnu globálnu menu. V dnešných časoch, návrat späť k zlatému štandardu by bol vnímaný ako akt zúfalstva. Ale ak by sa dnes zlatý štandard uplatňoval, nedospeli by sme k situácii, v ktorej sa teraz nachádzame.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru