Je to virus, který zničí EU, charakterizuje Schulz země kritizující Brusel

Bývalý predseda európskeho parlamentu a súčasný kandidát na kancelára Nemecka, Martin Schulz, opísal vlnu populizmu, ktorá prúdi Európou ako „vírus“, a ktorý podľa neho môže spôsobiť rozpad Európskej únie. Informoval o tom portál express.

V dokumente televízie BBC: „After Brexit: The Battle For Europe“(Po Brexite: Bitka za Európu), ktorý opisuje nálady po britskom referende o vystúpení z európskeho spolku a obrovský nárast popularity proti-európskych politikov, sa objavil aj predseda európskeho parlamentu, Martin Schulz.

Nemecký diplomat povedal, že medzi Bruselom a hlavami členskými štátmi EÚ sa hrá „obviňovacia hra“. Títo politici sú povzbudení výsledkami Brexitu a dychčia nasledovať tento britský príklad o „opätovnom prevzatí kontroly do vlastných rúk.“

Schulz zároveň priznal, že Európska únia čelí „skutočnému nebezpečenstvu“ a že jej hrozí rozpad.

„Problémom je, že členské štáty hrajú túto hru: „Tam je tá Európska únia, nemáme s ňou nič spoločné, hrá proti nám“. Táto obviňovacia hra je vírus, ktorý by mohol viesť ku koncu Európskej únie.“

„Snažil som sa udržať EÚ pokope. No sú tu ľudia ako pán Orbán, ktorý je proti únii. Ak toto bude pokračovať, máme tu reálnu hrozbu, že sa rozpadneme.“ Schulzovi sa zrejme nepáči Orbánovo reálne uvažovanie o situácii, ktorá sa dotýka každodenného života Európanov v rámci EÚ ale aj otázok o bezpečnosti. (Viac TU.)

Schulz taktiež povedal, že je nemysliteľné, aby Marine Le Penová vyhrala voľby francúzskeho prezidenta:

„Nikdy nevyhrá, som si tým absolútne istý.“

V dokumente sa objavila aj samotná Marine Le Penová, ktorá zasa povedala: “Verím, že tento rok bude rokom patriotizmu. Je to rok veľkého návratu národu a ľudu. Som o tom presvedčená.”

Tiež povedala, že “patrioti” boli postavení proti “globalistom” EÚ, kvôli čomu by sa EÚ mala “buď radikálne a hlboko zmeniť a upustiť od autoritárskeho charakteru, inak zahynie”.

Le Penová sa teší z brexitu a nazdáva sa, že ten vydlaždí ešte viac cestu euroskeptikom: “Brexit bol voľbou za hraničnú kontrolu, za reindustrializáciu, za ekonomický patriotizmus a za istý druh inteligentného protekcionizmu”, povedala. “USA sa rozhodli pre to isté voľbou Donalda Trumpa za prezidenta.”

Dokument tiež dal priestor Beppemu Grillovi, lídrovi talianskej najpopulárnejšej politickej strane M5S (Hnutie 5 hviezd), ktorá je anti-európskym hnutím. “Toto hnutie Grilla má na všetko obetného baránka a neponúka žiadne riešenie”, povedal znechutený Schulz. Okrem toho nazval Grilla “hlučným, zábavným a niekedy škaredým”.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru