Kyjev použil proti civilistům v Donbasu zbraň hromadného ničení!

Vyšetřovací výbor RF získal důkazy o Kyjevem použití raketových taktických komplexů „Točka-U” proti civilistům v Donbasu, uvedl deník Izvestija s odkazem na oficiální stránku úřadu.

„Byly získány a procedurálně zaznamenány nezvratné důkazy, že ozbrojené síly Ukrajiny použily v ozbrojeném konfliktu zbraně hromadného ničení – taktické raketové komplexy „Točka-U” proti civilistům,” uvádí se ve zprávě úřadu.

Vyšetřovací výkor sdělil, že palba byla nasměrována na vesnice Novosvitlivka a Ternoje a na obydlená místa v okrese Krasnodon, město Rovenky a obci Jubileje v Luhansku.

Ze šetření vyplývá, že ukrajinská armáda použila proti civilnímu obyvatelstvu Donbasu rakety vybavené tříštivo-trhavými a kazetovými granáty.

Výbor dodal, že použitím zbraně, které „nedává šanci na přežití jak válčícím stranám, tak civilistům”, jednala ukrajinská armáda v rozporu s dohodami z Minsku, stejně jako v rozporu s úmluvou o ochraně civilních osob za války a k ní Dodatkového protokolu II..

„Použití těchto zbraní ukazuje, že kyjevská vláda má za cíl celkové zničení populace a infrastruktury na jihovýchodě země,” uvádí se ve zprávě.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru