Lavrov zaskočil EU: Nezrušíme sankce, dokud nesplníte dohody z Minsku

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko neodstraní sankce proti Evropské unii, dokud nebudou splněny dohody z Minsku o uspořádání situace na jihovýchodě Ukrajiny.

Muselo to znít velmi dráždivě, když ruský představitel obrátil dosavadní proklamovanou jednostrannou odpovědnost za plnění minských dohod na Evropskou unii, jejíž představitelé neustále melou mantru podmiňují zrušení sankcí vůči Moskvě jejím „plněním“ uvedených smluv.

„Chceme také, aby se minské dohody o uspořádání plnily, a my sankce vůči Evropské unii nezrušíme, dokud dohody z Minsku nebudou splněny, to je třeba pochopit,” zdůraznil Lavrov na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Jde o politické prohlášení, kterým ovšem Rusko dává zřetelně najevo, že odpovědnost za plnění uvedených dohod leží na zemích EU, které jsou ochránci ukrajinského režimu. Přinejmenším to ukazuje na absurdnost argumentace lídrů, jako Angela Merkelová a dalších, že to leží jen na Rusku. Právě tato absurdita, kdy na jedné straně má Moskva určitě vliv na opolčence, ale na druhé straně má Brusel ten samý vliv (ne-li větší) na popřevratový režim v Kyjevě, se ukázala v současnosti, kdy se ukrajinská armáda a dobrovolnické prapory pokouší útočit na linii střetu s povstalci.

Slepou uličkou by se ukázalo, že na své chráněnce nemá vliv ani jedna strana a ti se jim vymkli z pod kontroly. Tak nebo tak, spojovat sankce s „plněním dohod“ jen jedné strany, tedy Ruska, je očividně nesmyslné.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru