Mogherini: Ještě jsem nikdy neviděla USA tak vnitřně rozhádané!

Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová je znepokojena možnou ztrátou role Spojených států coby globálního lídra. Prohlásila to v rozhovoru pro Die Welt ke své návštěvě ve Washingtonu minulý týden.

„Nikdy jsem neviděla Spojené státy tak polarizované a rozdělené, natolik zatížené konflikty, jako je tomu nyní. Ale ti, kteří by chtěli hrát roli světového lídra, musí být vnitřně silní, sebevědomí a soudržní,” uvedla..

„Pokud největší světová demokracie ukazuje napětí na této úrovni, může to být destabilizujícím faktorem pro celý zbytek světa,” tvrdí Mogherini.

Podle ní v budou budoucnu mezi Spojenými státy a Evropou dominovat pragmatické vztahy. „Blížíme se do nové fáze našeho vztahu. Budeme projednávat každé téma, abychom pochopili, v čem máme shodu,” řekla Mogherini.

Vztahy mezi EU a Spojenými státy budou určovány evropskými zájmy a hodnota a prováděny sdíleným charakterem: nikolv na základě „balíčků” dohod, ale otázky za otázkou, vysvětlila Mogherini. Podle ní není žádnou tragédií, že se pozice EU a USA mohou lišit, protože to EU umožní „rozvíjet větší autonomní postavení”.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru