Trump

Němci varují Trumpa před sbližováním s Ruskem za zády NATO

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová v týchto dňoch na Mníchovskej konferencii o bezpečnosti varovala novú americkú administratívu, aby nevyvíjala individuálne iniciatívy v oblasti zahraničnej politiky, neuzatvárala vlastné dohody s Ruskom, nezbližovala sa s ním za chrbtom svojich spojencov a celkovo nestavala svojich spojencov a Rusko na rovnaké miesto.

Okrem toho nového amerického prezidenta varovala aj pred poškodzovaním európskej súdržnosti v rámci EÚ, pretože Trump a ľudia okolo neho (napr. pravdepodobne nový americký veľvyslanec pri EÚ Ted Malloch) sa už viackrát nechali počuť, že jednota EÚ pre nich nehrá žiadnu rolu a radšej by uzatvorili vzájomne výhodné bilaterálne zmluvy s jednotlivými európskymi krajinami ako s nejakým nadnárodným „nedemokratickým“ spolkom.

Je veľmi zaujímavé sledovať, ako sa európski politici, ktorí doposiaľ vo všetkom záviseli na americkej administratíve a robili jej verných poskokov, odrazu snažia poučovať novú Trumpovu administratívu, ako sa má zachovať v rámci NATO, k EÚ a celkovo k európskym štátom. Celá situácia je veľmi úsmevná, najmä ak si uvedomíme fakt, že do rozpočtu NATO prispievajú USA najväčším dielom, boli jeho zakladateľom, od začiatku v ňom mali hlavné slovo a v podstate celá existencia NATO záleží práve od nich. Aj preto sa už Trump nechal viackrát počuť, že bude požadovať, aby členské štáty NATO prispievali do rozpočtu paktu väčšie finančné prostriedky, pretože v inak jeho udržiavanie nemá zmysel (a to nehľadiac na posledné Matissove vyjadrenia).

Tieto najnovšie varovania nemeckej ministerky obrany sú ale o to úsmevnejšie, keď si uvedomíme, že nemecká armáda v podstate neexistuje a je plne závislá od USA a NATO, ktorému opäť vlastne vládnu len USA. A tak celé toto vystúpenie Leyenovej je nielen divadlo pre verejnosť, či utvrdzovanie sa vo svojej “moci”, ale aj zúfalým výkrikom, ktorým sa snaží zachrániť súčasný svetový poriadok, na ktorý si už za 28 rokov jeho fungovania ona a jej podobní ľudia zvykli. Situácia sa ale postupne mení, a to nielen vo vzťahu Trumpa k EÚ a NATO, ale najmä kvôli zmene celkovej geopolitickej situácie vo svete – obrodeniu a vzniku nových veľmocí, vzniku nových mocenských centier, preskupeniu „síl“ a sfér vplyvu a vzťahov medzi tými najvýznamnejšími svetovými hráčmi – USA, Ruskom a Čínou… A pri vytváraní a určovaní takýchto globálnych vzťahov nemá slovo Leyenovej a podobných európskych “politikov” absolútne žiadnu váhu…

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru