Rakousko chce na ochranu hranice před migranty nasadit vojsko

Nyní se točí vše kolem Libye, která se stala hlavní tranzitní zemí pro migranty z Afriky. Balkánská cesta zůstala upozaděna a přesto je zde dost problémů, proto Rakousko navrhuje důsledné uzavření hranic.

“Nedomníváme se, že vnější hranice EU jsou dostatečně chráněné. Proto bude Rakousko společně s dalšími 15 zeměmi podél balkánské cesty a zeměmi Visegrádu úzce spolupracovat proti nové balkánské ofenzivě na ochraně hranic, ” řekl rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil (SPÖ).

Balkánskou cestou je třeba skutečně uzavřít, je přesvědčen Hans Peter Doskozil, rakouský ministr obrany. Rakouská opatření jsou navržena tak, aby se zabránilo migrantům z Bulharska nebo Řecka v pohybu na sever.

„Tento týden přišlo do Rakouska 500 až 1000 uprchlíků, situace se ale může kdykoliv zhoršit, aktivity pašeráků neustávají,“ upozorňuje ministr.

„Dohodě mezi EU a Tureckem se nedá věřit, stuace se může kdykoliv zhoršit. Musíme se intenzivně připravovat na to, že Ankara by mohla otevřít hranice, čímž několikrát Erdogan vyhrožoval, Erdogan není pro EU spolehlivým partnerem,“ je přesvědčen Hans Peter Doskozil.

Rakouská vláda nyní podle ministra pracuje na legislativních změnách, umožňujících vyslat vojáky do zahraničí a to nejen z humanitárních důvodů.

„Rakousko je připraveno v budoucnu nabídnout zemím uvnitř i vně EU vojáky nejen jako dříve z humanitárních důvodů, ale také na ochranu hranic, pokud nás tyto země o to požádají, máme dostatečnou kapacitu,” zdůraznil ministr.

„Úzká spolupráce mezi policií a armádou je nutná, aby se lépe než dosud chránila hranice. Pokud nastane masový příliv uprchlíků, musí se stavy pohraniční stráže rychle navýšit. Velení policejní i vojenské zúčastněných zemí by mělo operativně komunikovat, obzvláště v době krize,“ chce rakouský ministr.

Podle Doskozila je počet migrantů přicházející do Evropy stále vysoký. Proto je podle něj nutná okamžitá deportace nelegálních migrantů.

„Nedávné iniciativy, jako je například posílení role agentury Frontex v repatriací, nejsou zdaleka dostatečné,“ tvrdí ministr Doskozil.

(KPa, Prvnizpravy, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru