V Austrálii se oběťmi pedofilních kněží stalo téměř 4,5 tisíc lidí!

V Austrálii bylo během 35 letech zaznamenáno asi 4500 obvinění z pedofilie proti členům katolického kléru, hlásí Sydney Morning Herald (SMH).

Deník se odvolal na údaje sestavené Královskou komisí vyšetřující sexuální zločiny vůči nezletilým.

Podle statistik komise, vyjádřených na posledním jednání, bylo v období od roku 1950 do roku 2010 obviněno z pedofilie sedm procent všech katolických kněží v Austrálii. Ve čtyřech náboženských organizací byla tato obvinění vznesená proti více než 20% jejich zástupců.

Průměrný věk obětí u dívek – 10,5 let, u chlapců – 11,5 let. Skutečný počet obětí se pravděpodobně nikdy nebude moci zjistit, protože mnozí raději mlčí, uvedl SMH.

„Tato čísla jsou šokující To je skutečná tragédie, a to je neomluvitelné. Za každým z těchto záznamů se skrývá dítě, které trpělo v rukou toho, kdo měl o něj pečovat a chránit ho,” řekl na jednání, Francis Sallivan z Rady pravdy, spravedlnosti a katolického léčení.

Příběhy obětí byly „neuspokojivě podobné navzájem”, řekla Gail Furnessová, vedoucí právníčka komise. „Děti ignorovali, nebo ještě hůře, trestali je. Obvinění nevyšetřovali. Kněží a jiní náboženští vůdci byli posláni do jiných farností a komunit, ve kterých nebylo o jejich minulosti nic známo,” konstatovala.

Obvinění z pedofilie zazněla nejen proti členům australských katolických duchovních. V jiných podobných skandálech byli zapojeni kněží ze Spojených států amerických, Belgie, Irska a dalších zemí.

Navíc podle vyšetřování deníku The New York Times, Vatikán nejen mlčel o těchto epizodách, ale nevedl ani vnitřní vyšetřování.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru