Utište hučení a pískání v uších pomocí těchto ověřených způsobů

Byli jste už někdy v tiché místnosti a v uších slyšeli takové to jemné pískání? Pro některé lidi toto pískání není vůbec jemné a připomíná spíše řev nebo křik.

Jde o lidi, kteří trpí onemocněním zvaným tinnitus a jen v Česku jím podle odhadů trpí téměř 2 milióny lidí.

Většina těchto lidí si s uvedeným onemocněním nedokáže nijak pomoci, případně sahají po různých volně prodejných lécích. Ty však obvykle mají malou účinnost a různé nepříjemné vedlejší účinky.

Dnes vám představíme 5 alternativních způsobů pro léčbu tohoto problému. Nejprve si však řekněme trochu více o tomto onemocnění.

Co je tinnitus

Tinnitus je obvykle definována jako pocity pískotu v uších, který nepochází ze žádného vnějšího zdroje.

Ačkoliv ho obvykle lidé popisují jako pískání, mohou být tyto zvuky čímkoli od hučení, šumění až po jiné druhy zvuků. Liší se k svojí hlasitostí.

U některých jsou uvedeny zvuky neustále, u jiných zase mohou přicházet a zase odcházet.

Nejčastěji se vyskytují tehdy, když se v daném prostředí buď nevyskytuje, nebo vyskytuje jen velmi slabý šum pozadí. Jde například o situace jako je čtení knihy, pobyt v tiché místnosti, nebo když se snažíme usnout.

V některých případech se zmíněné zvuky mohou dokonce synchronizovat se srdečným tepem.

Příčiny pískání v uších

Nejčastější příčinou hučení v uších je dlouhodobé vystavení hlasitému hluku.

Obvykle se vyvine u lidí, kteří tráví hodně času na koncertech, diskotékách, stavbách, jezdících na hlučných motocyklech, případně, pokud se pohybují na střelnicích nebo v okolí hlučných zařízení.

Hlasité zvuky totiž vyvolávají trvalé poškození buněk nacházejících se ve vnitřním uchu, což později vede k tinnitu, či dokonce k trvalé ztrátě sluchu.

Někdy stačí ke vzniku tohoto onemocnění jediné vystavení se extrémně hlučnému zvuku.

Přestože hluk je hlavní příčinou tohoto onemocnění, existují i ​​další důvody, jako například:

  • zablokování uší nahromaděným mazem, infekcí nebo nezhoubným nádorem
  • některé léky jako acylpyrin, léky proti bolesti, sedativa a antidepresiva
  • přirozené stárnutí
  • Meniérova nemoc
  • otoskleróza (abnormální růst kostí v blízkosti středního ucha)
  • poranění hlavy nebo krku

Na potlačení šumů v uších lidé často sahají po různých farmaceutických přípravcích. Ty však nejenže způsobí nové symptomy, ale ani nejsou příliš účinné. Někdy dokonce mohou tinnitus ještě zhoršovat.

Naštěstí existuje několik přírodních prostředků, u kterých byla prokázána jejich účinnost a nemají téměř žádné negativní vedlejší účinky. Zde následuje 5 takových řešení.

1. Akupunktura

Bylo provedeno několik studií, které dokazují účinnost akupunktury při léčbě pískání v uších.

Dobrý akupunkturista se zkušenostmi z Tradiční čínské medicíny bude umět navrhnout léčbu na různé typy tinnitu. Taková léčba se obvykle zaměřuje na uvolnění „obstrukcí“ v ušních kanálcích.

Pravděpodobně to bude vyžadovat 10 až 15 sezení než se dostaví pozorovatelné zlepšení. Při nich se akupunkturisté zaměřují hlavně na body umístěné na lebce a uších.

2. Ginkgo biloba

Gingko biloba je extrémně zkoumanou bylinkou v herbální medicíně o níž se věří, že dokáže zlepšovat průtok krve v periferních oblastech těla jako jsou hlava či mozek.

To z ní činí efektivní bylinku i na tinnitus, zejména v případech, kdy je toto onemocnění vyvolané špatným prokrvením uší.

Pro maximální účinnost se doporučuje užívat kapsle s vyšším obsahem standardizovaného extraktu z ginkgo.

Úleva by se měla dostavit v průběhu 6 týdnů. Po odeznění příznaků je možné denní dávku snížit na přibližně 40 až 60 mg.

3. Pročištění Eustachovy trubice

Jde o techniku ​​používanou na uvolnění ucpání trubice nacházející se za ušním bubínkem odtečením tekutin z vašeho ucha.

Pomáhá to zejména u případů tinnitu způsobených ucpáním nosu, uší, hrdla a dutin, protože horní dýchací cesty jsou propojeny s Eustachovou trubicí.

K provedení této techniky se nejprve ujistíte, že máte čisté ruce.

Následně otevřete ústa a ukazováčkem nahmatejte dásně nad horními zuby moudrosti. Za špičáky se nacházejí ohnuté kosti s chrupavkami, které vám umožňují otevírat ústa.

Postupujte ukazováčkem dál, až ucítíte pružnou šlachu přibližně u kořene jazyka. Někde v těchto místech začíná Eustachova trubice. Nyní mírně ze strany na stranu stiskněte uvedené místo přibližně 15 až 20 sekund.

Totéž pak udělejte na druhé straně.

Dělejte to alespoň jednou denně. Po přibližně jednom týdnu by mělo dojít k zmírnění pískání v uších.

Pokud se na tuto proceduru necítíte, požádejte o pomoc ORL lékaře, pokud tedy bude přístupný takovým alternativním metodám.

4. Doplňky stravy

K léčbě tinnitu podmíněného věkem jsou vhodné doplňky s vitaminem B12 a zinkem, hlavně u lidí, kteří trpí jejich nedostatkem.

Účinnost zinku v těchto případech potvrdilo několik studií. Užívejte ho po dobu 3 až 6 měsíců.

Podobně dobré výsledky byly zaznamenány při užívání vitamínu B12.

Přestože zatím v tomto směru nebyly učiněny oficiální studie, mnozí lidé tvrdí, že jim pomohlo užívání již tak malého množství jako 100 mcg (mikrogramů) denně.

5. Šum v pozadí

Šum v pozadí dokáže potlačit hučení způsobené tinnitem. Jelikož hučení v uších se nejčastěji vyskytuje tehdy, když se nacházíte v tichém prostředí, pak reálný šum pozadí ho dokáže jakoby „přehlušit“.

K tomuto účelu existují speciální přístroje, které takový šum pozadí vytvářejí. Jde obvykle o šum moře nebo zvuk padajícího deště.

Pokud vám hučení v uších brání ve spánku, zkuste si sehnat takový přístroj, který má malé reproduktory zabudované přímo do polštáře.

Pokud nechcete kupovat přístroje, můžete k tomuto účelu využít jiné zařízení v domácnosti, jako například ventilátory, klimatizace či zvlhčovače vzduchu v zimě a odvlhčovače v létě.

Existují dokonce i různé naslouchátka, které blokují pískání v uších. Dnes už si je nemusíte dokonce ani kupovat, protože na tvorbu šumu pozadí najdete i aplikace pro mobilní telefony.

Závěr

Pokud máte s pískáním v uších vlastní zkušenosti, určitě se s námi i ostatními čtenáři o ně podělte v komentářích pod článkem.

Pomůžete tak i jiným se zdravotním problémům, kteří dnes trápí takové velké množství lidí.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru