Ljaško Spojeným státům: Dejte peníze, zbraně a nevměšujte se!

Šéf radikální strany Ukrajiny Oleg Ljaško obvinil USA z “arogantního vměšování” do vnitřních záležitostí Ukrajiny. Poslanec napsal tento neobvyklý výpad proti Spojeným státům na svém Facebooku.

Podle Ljaška prohlášení velvyslanectví USA, že by Ukrajina měla co nejdříve zřídit protikorupční soud je „arogantní zasahování” do vnitřních záležitostí země. „Žádný suverénní stát, který si váží sám sebe, nedovolí něco podobného, a ukrajinské orgány, pokud podlehnou těmto požadavkům, poníží Ukrajince,” zdůraznil Ljaško.

Uvedl, že tento zmatek, chaos, anarchie a méněcennost by se měla okamžitě zastavit, pokud nechtějí přijít o celou Ukrajinu. Pro obnovení pořádku vyzval také k vytvoření v zemi „železné disciplíny” a „rigidní vertikální síly” odpovědné občanům.

A z naše americké partnery a spojence trochu žádám plnit své závazky vyplývající z budapešťského memoranda, uskutečnit přímou vojenskou dohodu s Ukrajinou a poskytnout nám obranné zbraně k odražení ruské agrese, poznamenal Ljaško.

Dříve kritizoval i podmínky MMF, které, jak uvedl, udržují status Ukrajiny coby “surovinové kolonie”. Částečně tím vysvětloval, proč přišel o vízum do USA:

Ovšem uživatelé v ostré polemice na síti připomněli, že se američtí činitelé už vměšovali do vnitřních záležitostí Ukrajiny podporou příznivců euromajdanu během politické krize v zimním období 2013-14. To samé platí na požadavky MMF vůči Kyjevu jako podmínky pro získání úvěrové tranše.

Řada z nich vyslovila podezření, že za protesty proti požadavku na vytvoření protikorupčního soudu se nejedná jen starost o svrchovanost země. “Zdá se, že je cítit pach spáleniny, vystupováním proti protikorupčnímu soudu,” napsal jeden z uživatelů.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru