Kolik moči obsahují veřejné bazény a vířivky?

Našim dětem se sice snažíme často namluvit, že nemohou čůrat ve veřejném bazénu, protože pokud to udělají, voda změní barvu a prozradí je, všichni ale víme, že je to jen mýtus. Přesto existují způsoby, jak mohou vědci zjistit, kolik moči voda v bazénu obsahuje.

Výzkumníci testovali veřejné plovárny v Kanadě, a zjistili, že jeden bazén, třetinové velikosti olympijského bazénu, obsahuje v průměru více než 75 litrů moči. Vědcům v tom pomáhá jedna nečekaná věc – strava lidí

Odborníci testovali vzorky vody na umělé sladidlo zvané acesulfam draselný, známý jako Acesulfam K nebo AceK. Jde syntetické sladidlo, které se nachází v celé řadě potravin, které jíme – od žvýkaček až po mléčné výrobky. Jejich práce byla publikována v magazínu Environmental Science & Technology Letters a informuje o ní server IFL Science.

AceK je ideální pro testování moči, protože se přirozeně nevyskytuje v životním prostředí. Navíc se předpokládá, že kolem 95 procent sladidla, které sníte, skončí ve vaší moči. Díky odebraným vzorkům a různým výpočtům byli výzkumníci schopni získat odhad množství moči v každém bazénu, který testovali. A to, co zjistili, rozhodně příjemné není.

Z celkového počtu 31 bazénů a vířivek ve dvou kanadských městech nebyl ani jeden, který by neobsahoval stopy moči. V jednom velkém bazénu s objemem zhruba 830 tisíc litrů výzkumníci odhalili asi 75 litrů moči. Toto množství v porovnání s celým bazénem představuje asi jen těžko, takže vězte, že jde asi jen o 0,009 procent z celkového objemu bazénu. Přesto by asi většina lidí dala přednost tomu, kdyby toto číslo bylo nula.

Přesto, pokud jste si mysleli, že veřejné bazény jsou na tom špatně, musíme vás vyvést z omylu. Vědci zjistili, že osm testovaných vířivek mělo mnohem vyšší úroveň moči, než vzorky z nejhoršího bazénu. Jedna hotelová vířivka obsahovala dokonce třikrát více moči než ten nejhorší bazén.

Moč je sama o sobě sterilní, a proto by neměla být příčinou problémů. Ty ale mohou vzniknout, když se sloučeniny z moči, jako je amoniak, aminokyseliny a kreatinin, dostanou do styku s chemikáliemi a dezinfekčními prostředky užívanými v plaveckých bazénech. Vzniklé látky mohou vést k respiračním problémům a dráždění očí. Jak dodává server, mohou být také faktorem přispívajícím ke vzniku astmatu, se kterým má zkušenosti celá profesionálních plavců a bazénových pracovníků.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru