Islámský stát

Neuvěřitelné: Džihádisté trénovali své bojovníky ve veřejných parcích

Francúzsky denník Le Figaro priniesol článok o súdnom procese, ktorý “by sa mohol zdať úsmevný, keby fakty neboli tak vážne”. Pred sudcu sa postavila štvorica ľudí obžalovaných z organizovaného zločinu za účelom terorizmu.

Títo štyria muži organizovali, alebo sa podieľali na výcviku, v rámci prípravy na džihád v Sýrii. Perličkou je, že tréning vykonávali vo verejných parkoch v Paríži a v Štrasburgu, všetkým na očiach.

„Zatiaľ čo sa deti hrali na hojdačkách, muži sa cvičili v bojových umeniach a nacvičovali použite zbraní pomocou hračkárskych zbraní. Muži sú obvinení aj z toho, že sa snažili regrutovať nových adeptov do radov bojovníkov džihádu.

Pred súd sa postavil 39-ročný Farid Boukhouch zo Štrasburgu a 41-ročný Parížan Thierry Valorus, ktorí sú označení obžalobou ako organizátori stretnutí a náboru nových adeptov. Ďalší členovia skupiny, 35-ročný Nicolas Langevin a 40-ročný Youssef Lamrini, sú vedení ako adepti džihádu. Langevin bol v aktívnom spojení s členmi Islamského štátu a mal sa pokúsiť o pripojenie sa k tejto teroristickej organizácii.

Le Figaro uvádza, že celý prípad začal banálnou kontrolou v parku, kedy polícia kontrolovala bradatých mužov oblečených v dželabe, trénujúcich sebaobranu v jednom zo štrasburgských parkov. Počas kontroly Boukhouch nazval zasahujúcich policajtov „kufarmi“ ( t.j. neveriaci) a poslal iich „zhorieť do pekla“ a to všetko za pokriku jeho kamarátov “Allah akbar”.

Mužom hrozí trest odňatia slobody na 4 roky.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru