Saúdská Arábie plánuje vyhnat pět milionů migrantů!

Rijád plánuje takovým způsobem údajně vytvářet pracovní místa pro své občany a snížit kriminalitu.

Saúdská Arábie vyvíjí program deportovat ze země asi pět milionů nelegálních přistěhovalců. Jeho iniciátorem ije poslanec zástupce Sadak Fadel.

S pomocí tohoto programu, který zahrnuje redukci celkové populace v Saúdské Arábii o 20%, plánuje Rijád vytvořit pracovní místa pro své občany. V současné době je asi 12% žijících v monarchii bez práce, a čtvrtina z nich jsou muži. Přičemž zaměstnavatelé dávají přednost migrujícím pracovníkům, nikoliv místním obyvatelům.

„Celé sektory ekonomiky kontrolují návštěvníci,” tvrdí publikace Al Hayat. Ještě před několika lety naopak Saúdi lákali gastarbeitry z celého islámského světa, ovšem s poklesem ceny ropy se zhoršila i ekonomická situace tohoto ropného giganta.

Saúdská vláda je přesvědčena, že po deportací pěti milionů přistěhovalců se v zemi sníží trestná činnost. Kromě podezření vůči křesťanům, má vedení země strach islámského extremismu. (Zábavné přitom je, že je Saúdská Arábie patrně největším sponzozem militatních islamistických skupin – pozn. red.).

Tento program na „ozdravění země”, jak to nazývá samotná vláda, není v Saúdské Arábii prvním, který se má uskutečnit. Od roku 2012 do roku 2015 bylo deportováno ze země více než 240 tisíc Pákistánců.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru