Slovensko je jedna z nejhorších zemí pro život, Česko až za Tureckem

Americký magazín U.S. News and World Report každoročne zverejňuje rebríček 80 krajín sveta kde sa žije najlepšie. Slovensko sa pre rok 2017 nedostalo ani do rebríčka. Naopak prvé miesto obsadilo Švajčiarsko.

Švajčiarsko obsadilo prvé miesto v rebríčku najlepších krajín pre život a zosadilo tak z trónu minuloročného víťaza Nemecko. Medzi kritéria amerického magazínu U.S. News and World Report patrí kvalita života, občianske slobody, otvorenosť pre podnikanie, kultúrne dedičstvo, možnosť zábavy a podobne.

Na druhom mieste skončila Kanada, tretie miesto obsadila Veľká Británia a Nemecko spadlo z minuloročného prvenstva na štvrté miesto. Nasleduje Japonsko, Švédsko a siedmu priečku obsadili Spojené štáty Americké, ktoré si od minuloročného štvrtého miesta pohoršili o 3 priečky. Magazín uvádza, že za zlý výsledok USA je zodpovedný prezident Donald Trump.

Na ôsmom mieste sa nachádza Austrália a ďalšie miesta obsadzujú krajiny západnej Európy. Skvelý výsledok uhrala aj Čína, ktorá skončila na 20. mieste. Na dobrej pozícii sa umiestnilo aj Rusko, ktoré skončilo na 27. mieste. Izrael sa umiestnil až za Ruskom a to na 30. priečke.

Z našich susedov V4 sa najlepšie umiestnilo Poľsko a to na 31. mieste, Česká republika 37. miesto a Maďarsko 46. miesto. Na úplne posledných miestach sa umiestnili Angola, Libanon, Nigéria, Alžírsko, Irán a rebríček uzatvára Srbsko, ktoré skončilo na poslednom 80. mieste. Do rebríčka sa nedostali hlavne krajiny tretieho sveta z Afriky a Ázie a čo je (ne)prekvapivé ako jedna z mála Európskych krajín sa mimo rebríčka ocitlo aj Slovensko.

Nie je to však prvýkrát čo sa Slovensko umiestnilo medzi najhoršími krajinami sveta. Prednedávnom zverejnil britský magazín Business Insider rebríček podľa ktorého je Slovensko druhá najskorumpovanejšia krajina rozvinutého sveta. Posledné miesto obsadilo Mexiko.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru