Utečenci z Mosulu popisují teror: IS láme lidem nohy, aby jim nemohli utéct

Kým Američanmi podporovaní irackí vojaci prenikajú hlbšie oblasti Mosulu, ktorý je pod kontrolou ISIS, tisíce civilistov sú nútení utiecť uprostred stále početnejších pokusov teroristov, ktorí ich chcú držať ako ľudské štíty.

Reportér RT Murad Gazdiev navštívil utečenecký tábor Hasan Sham, čo je relatívne malý objekt s kapacitou 10.000 ľudí 25 kilometrov východne od Mosulu. Tábor bol zriadený len vlani v novembri, ale v súčasnosti sa blíži k naplneniu kapacity, keďže denne prichádzajú utečenci v dôsledku masívnych útokov US vedenou koalíciou v západnej časti Mosulu proti ISIS.

Utečenci povedali pre RT, že neustály boj poukazuje na neľudskosť z oboch strán: Zatiaľ čo Islamský štát drží civilistov ako ľudské štíty, zapája ich do ďalších zverstiev a bráni im v úteku, iracká armáda a jej spojenci robia len málo, aby im pomohli uniknúť.

“ISIS začala lámať nohy obyvateľom, aby im zabránil v úteku z mesta,” povedal muž, ktorý práve dosiahol tábor, pre RT. “Keď sme bežali z Mosulu, bola s nami žena s dieťaťom. Dieťa spadlo do rieky, ktorá ho zmietla. Nikto z nás sa nemohol zastaviť, každý bežal.”

Tí, ktorým sa podarilo uniknúť, sa teraz boja o svojich príbuzných a priateľov, ktorí zostali medzi stovkami tisíc doteraz uväznených ľudí v meste.

“Ak sa niekto pokúsil utiecť, ISIS mu odrezal hlavu… a keď sa vám podarilo dostať sa preč – spálili vám dom a zamerali sa na vašich príbuzných,” povedal iný muž. “Moje deti ma prosili, aby som ich dostal von. Prosili ma, aby som nezomrel, aby som ich mohol dostať von.”

Avšak nie je to len ISIS, pred čím ľudia utekajú. Podľa niektorých iracké sily a koalícia vedená USA vykonávajú letecké a delostrelecké údery na džihádistov bez ohľadu na prítomnosť civilistov v tejto oblasti.

“Nálety nie sú zacielené priamo na civilistov – ale keď sú medzi nami ISIS bojovníci, stíhačky nás bombardujú,” povedal iný utečenec.

Džihádisti používajú neľudské taktiky, aby sa vyhli koaličným náletom, zatiaľ čo spôsobujú čo najviac civilných obetí, ako je len možné, tvrdia ľudia, ktorí unikli z Mosulu.

Najlepší spôsob ako prežiť v obliehanom meste je zabrániť akémukoľvek kontaktu s džihádistami, pretože vojenská situácia sa pre nich čím ďalej tým viac zhoršuje.

“Vyhli sme sa akémukoľvek kontaktu s ISIS a nevychádzali sme z domu, keď boli blízko. Môžu spraviť čokoľvek – môžu vás zabiť alebo sa len pozdraviť, “povedala žena v tábore.

Niekoľko tisíc ľudí bolo zabitých a zranených v boji o Mosule od doby, kedy iracká armáda spolu s USA vedenou koalíciou začala misiu, ktorej cieľom je prevzatie mesta od teroristov IS. Koalícii sa podarilo oslobodiť časti mesta východne od rieky Tigris po 100 dňoch intenzívnych bojov. Nová fáza bitky začala 19. februára, ktorej cieľom je zachytiť západné časti mesta.

Odhaduje sa, že 750.000 ľudí stále zostáva uväznených v obkľúčenom meste. Čím sa boje viac približujú k husto obývaným štvrtiam, stále viac a viac civilistov sa zúfalo snaží utiecť z bojovej zóny.

45.000 ľudí utieklo zo západnej časť Mosulu “za posledných deväť dní,” odhaduje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Medzi týmito utečencami je 15.000 detí, hlási UNICEF.

Viac ako 200.000 ľudí uniklo z Mosulu od októbra, zatiaľ čo zhruba polovica z týchto utečencov sú deti, vyplýva z údajov UNICEF.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru