Ve francouzském hlavním městě již druhý den neutichají protesty

Pohromy, nepokoje a dýmovnice – asijská komunita v Paříži bouřlivě reagovala na další skandál s francouzskou policií, který vypukl po tom, co její příslušníci zastřelili šestapadesátiletého vystěhovalce z Číny Liu Shaoyoa.

Strážci pořádku byli dokonce nuceni použít sílu a slzný plyn, aby uklidnili rozběsněné demonstranty, kteří vyšli do ulic v 19. pařížském obvodu s plakáty a hesly Vrazi a Žádáme spravedlnost. Okamžik rozhánění demonstrantů natočil na video zpravodaj RT.

​Podle některých údajů se na mítink sešlo asi 500 lidí, převážně zástupců asijské diaspory. Zřídili u místního policejního okrsku improvizovaný memoriál a k uctění památky zahynuvšího zapálili svíce.

​Protesty proti policejní zvůli už trvají v Paříži druhý den. Demonstrace jsou doprovázeny potyčkami s příslušníky pořádkových orgánů. Včera byli v důsledku nepokojů zraněni tři policisté. Asi 35 účastníků střetů bylo zadrženo.

Nepozorovatelné protesty

Vražda čínského občana a tvrdé rozhánění pařížských mítinků proti policii nevyvolalo negativní reakci představitelů USA.

Mlčení západních politiků a diplomatů zmínila tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová.

„Po vraždě spáchané příslušníky police (místní obyvatelé zákonné důvody tohoto zákroku zpochybnili), vyšlo do ulic asi 150 lidí. Pětina protestujících byla zadržena. Kromě čínského MZV ale ani jeden zahraničněpolitický resort neprojevil starost o dodržování svobod a demokracie, neobjevila se ani žádná prohlášení nějakých foreign office nebo ministerstev zahraničí, dokonce ani psaných poměrně mírným tónem, jako podle stejné šablony,” napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí na své stránce na Facebooku.

Na pozadí těchto události připomněla rozhořčenou reakci řady zemí kvůli zadržení aktivistů, kteří zorganizovali mítink v Moskvě a dalších městech 26. března. Jednání ruských úřadů odsoudila ministerstva zahraničí Francie, Velké Británie, Německa, USA a také generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland.

Čínská reakce

Incident s čínským občanem nezůstal bez povšimnutí ze strany čínských úřadů. Podle mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunyingové byl Francii vyjádřen protest.

​„Ministerstvo zahraničních věcí uděluje události velkou důležitost. Hned po události ministerstvo požadovalo od čínského velvyslanectví ve Francii aktivaci mechanismů při mimořádné situaci a předalo protest francouzské straně,” cituje RIA Novosti Chunyingovou.

Také zmínila, že kvůli události byl v Číně předvolán francouzský velvyslanec.

​Verze se rozcházejí

Incident, který vyprovokoval protesty v Paříži, se odehrál v domě zemřelého, kam strážci pořádku vtrhli po informacích o domácím násilí. Policejní verze události se přitom liší od verze rodiny.

Podle slov policistů z domu byli slyšet křiky, kvůli tomu se rozhodli do domu vtrhnout. Palbu po muži zahájili s cílem vlastní obrany, jelikož muž údajně ohrožoval jednoho z příslušníků nůžkami.

Příbuzní také říkají, že strážci pořádku se doslova vlámali do domu nehledě na jednání a zastřelili muže, který v tu dobu řezal rybu.

„Moje mladší sestra uslyšela klepání na dveře. Koukala do kukátka a viděla dva muže a ozbrojenou ženu. Můj otec přišel ke dveřím s nůžkami, protože zrovna připravoval rybu. Policisté vyrazili dveře a vystřelili,” řekla dcera Li.

Radikální prostředky

Francouzští policisté nejsou poprvé ve středu skandálu. V únoru obyvatelé Paříže a dalších měst prakticky měsíc protestovali kvůli incidentu se sociálním pracovníkem marokánského původu. Mladý muž jménem Teo byl znásilněn a zbit policisty během prověřování dokumentů.

Tato událost vyzvala velkou odezvu. Proti policejní zvůli vystoupili francouzští herci Omar Sy a Vincent Cassel, který jednání policie označil za “národní hanbu”. Podporu Teovi vyjádřil i francouzský prezident Francois Hollande tím, že ho navštívil v nemocnici a slíbil obnovu spravedlnosti.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru