5 éterických olejů, které vás navždy zbaví alergií

Pokud trpíte alergiemi, pak určitě víte, jaké dokážou být nepříjemné.

Příště, když vás znovu zastihnou, nesahejte hned po klasických lécích z lékárny (pokud to není absolutně nezbytné), ale raději vyzkoušejte éterické oleje.

Existuje několik esenciálních olejů, které vám pomohou zbavit se alergií tím, že sníží záněty, uvolní zablokované přínosné dutiny a váš imunitní systém tak získá potřebné povzbuzení.

Zde je 5 éterických (esenciálních) olejů, které vám rychle pomohou zbavit se různých pylových a prachových alergií:

1. Bazalkový olej

Bazalkový olej má silné protizánětlivé účinky, které pomáhají tělu potlačovat alergeny. Funguje tak, že zbavuje tělo bakterií a virů, za současného potlačování zánětů, bolestí a únavy.

Několik studie ukázalo, že bazalkový olej má také silné antibakteriální účinky, které usmrcují patogenní bakterie, kvasinky a plísně způsobující astma.

Jak ho používat: Pro potlačení zánětů přidejte 1 kapku bazalkového éterického oleje do polévky, salátu nebo jiného jídla.

Na podporu imunity rozřeďte 2 až 3 kapky oleje v čajové lžičce kokosového oleje a ten si pak aplikujte povrchově na pokožku hrudníku, zad, krku a spánků.

2. Levandulový olej

Podobně jako bazalkový i levandulový olej má silné protizánětlivé účinky. Jde o přírodní antihistaminovou substanci, což z ní činí výbornou bylinku na pylové alergie.

Levandulový olej má také zklidňující vlastnosti, pomůže vám uklidnit tělo a přinést úlevu od alergických reakcí.
Jak ho používat: Když cítíte, že na vás přicházejí projevy alergie, kápněte si pár kapek levandulového oleje na kůži mezi prsty. Ruce si přiložte blíže k obličeji a zhluboka dýchejte.

Během pylové sezóny noste u sebe pár vatových chomáčků nasáklých pár kapkami levandulového oleje. Když to bude nutné, přičichněte si k nim.

Přírodní antihistaminikum, které obsahuje, dokáže zabránit prudkým alergickým reakcím.

3. Mátový olej

Studie publikovaná v Evropském žurnálu medicínského výzkumu zjistila, že mátový olej má silné protizánětlivé účinky na lidské tělo.

Snižuje projevy chronických zánětů, včetně alergické rinitidy a průduškového astma. Mátový olej působí jako „odhleňovač“. Zároveň také snižuje projevy rýmy, kašle a zánětu přínosných dutin.

Jak ho používat: Použijte rozprašovač na rozptýlení pár kapek mátového oleje v nosních dírkách. Pokud by byl na vás příliš silný, zřeďte ho předtím se slunečnicovým olejem. Můžete jej použít stejným způsobem i při bolestech v krku.

Pro odstranění vnitřních zánětů přidejte 1 až 2 kapky mátového oleje do jídel a nápojů.

4. Tea tree olej (olej z čajovníku)

Tea tree olej je schopný ničit patogeny ve vzduchu, které způsobují alergie. Rozprašováním tohoto oleje v domácnosti dokážete usmrtit bakterie, plísně a houby nacházející se v ovzduší.

Tento olej je také přírodní antiseptickou látkou s protizánětlivými vlastnostmi, které dokáží zklidnit podrážděnou pokožku.

Jak ho používat: Tea tree olej používejte na pokožku pro zmírnění svědění nebo vyrážky. Naneste 2 až 3 kapky na čistý vatový chomáček a jemně aplikujte na postižené místo.

Pokud máte citlivou pokožku, zřeďte éterický olej s nějakým nosním olejem (například slunečnicový, olivový, kokosový a podobně).

5. Citrónový olej

Citrónový éterický olej podporuje lymfatický systém při překonávání respiračních potíží. Studie ukázaly, že citronový olej brzdí množení patogenních bakterií v těle a posiluje imunitu.

Také rozprašování citronového oleje v domácnosti pomáhá usmrcovat bakterie ve vzduchu, které spouštějí alergie.

Jak ho používat: Přidejte 1 až 2 kapky citronového esenciálního oleje do sklenice vody a vypijte to. Obnovíte tím pH rovnováhu v těle.

Můžete také přidat pár kapek tohoto oleje do pracího prášku, případně zředit vodou a tuto směs pak nastříkat na gauče, ložní prostěradla, záclony a koberce pro zneškodnění patogenních bakterií.

Závěr

Éterické oleje se dají obvykle koupit v obchodech se zdravou výživou nebo v obchodech s ezoterickými pomůckami.

Při jejich koupi se vždy přesvědčte, že jsou v potravinářské kvalitě a dají se užívat i vnitřně. Éterické oleje jsou extrémně koncentrované, proto je užívejte vždy jen po kapkách.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru