Polsko rozzuřila slova Macrona o sankcích vůči Varšavě!

Polsko si „ochutnalo“ pozici Ruska v případě, když se stane „předmětem“ volebního boje v cizí zemi.

Polská vláda zkritizovala prohlášení francouzského prezidentského kandidáta a bývalého ministra hospodářství Emmanuela, který slíbil voličům, že pokud vyhraje volby, bude žádat ekonomické sankce EU proti Polsku. Příčinou se stalo oznámení firmy Whirpooll o uzavření velké továryny v Amiensu a přestěhovat ji do Polska.

„Nesouhlasíme s tím, aby bylo Polsko použito ve volební kampani,“ zdůraznil mluvčí vlády Rafał Bochenek. „Tato slova ukazují, že v EU jsou stále živé protekcionistické tendence, které mají negativní dopad na rozvoj volného trhu a jsou v rozporu s evropskými hodnotami. Skutečnost, že firma rozhodla přestěhovat svůj podnik od břehu Seiny do Polska, ukazuje, že jsou zde dobré podmínky pro podnikatele,“ uvedl.

Náměstek ministra zahraničních věcí Polska Konrad Szymanski, zase zdůraznil, že slova prezidentského kandidáta Francie jsou „čistý populismus“, což ukazuje, že Macron se příliš neliší od svého soka na prezidentský úřad, vůdkyně „Národní fronty“ Marine Le Penové. „Pokud některá země prohrává v konkurenci zahraniční investice, neměla by užívat jazyk politického tlaku,“ cituje Szymanského agentura TASS z vysílání Polského rozhlasu. „V takovém případě byste popřemýšlet, co není s francouzskou ekonomikou v pořádku,“ doporučil Francouzům (mimochodem polské ministerstvo zahraničí uvítalo vítězství Macrona v prvním kole prezidentských voleb nad Le Penovou – pozn. red.)

V rozhovoru zveřejněném čtvrtek na webových stránkách francouzského regionálního deníku La Voix du Nord, Macron odpovídat na otázky týkající se nadcházejícího uzavření Whirpoolu v Amiensu, jehož činnost bude převedena do Polska, kde je nižší úroveň mezd a daní.

„S ohledem na téma Whirpool, slibuji, že v prvních třech měsících po příchodu k moci, uplatním sankce proti Polsku. S plnou odpovědností dávám tento slib,“ řekl Macron. Upozornil, že považuje za nezbytné, aby otázka Polska byla posouzena komplexně a byla přijata rozhodnutí, pokud jde o nedodržování zákonů a hodnot v EU.

„Nedovolím pokračování existovala Evropská unie ve její současné podobě,“ zdůraznil Macron, a argumentoval mimo jiné svým záměrem dosáhnout sjednocení právních předpisů členských států v daňové a sociální oblasti. Tyto rozdíly jsou podle něj v „rozporu se zásadami EU“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru