Co se stane vašemu tělu po vypití „jedu“ jménem Coca-Cola

Coca-Cola, ochucená limonáda, která nás obklopuje kdekoliv jsme. Konzumaci tohoto drinku nám doporučují četné reklamy po celém světě. Hlavními lákavými argumenty je její originální chuť a osvěžující nádech.

Co se ale s Vaším tělem děje doopravdy, když vypijete plechovku coly? Ačkoliv si to člověk ani neuvědomuje, lidské tělo svádí vnitřní boj vždy následujících 60 minut po konzumaci jedné plechovky drinku této značky.

Coca-Cola byla totiž záměrně vytvořena tak, aby ji lidské tělo dokázalo přijmout na hranici únosnosti a vytvořilo si na ni v jistém slova smyslu „závislost“.

Protože se jedná o vcelku škodlivý drink, přinášíme Vám varování a přehledný výpis fází, kterými lidské tělo prochází po každé konzumaci tohoto nápoje.

Po 10 minutách

Je nutné si uvědomit, jak enormní množství cukru se v tak krátkém časovém horizontu dostane do lidského těla. V průběhu prvních 10 minut totiž lidské tělo přijme takto až 10 čajových lžiček čistého cukru. Jen si to představte?

Takové množství představuje 100 % doporučené denní dávky cukru. Jak to, že to tělo dokáže přijmout? Další významnou složkou Coca-Coly je kyselina fosforečná a právě ta dokáže sladkost potlačit a umožnit lidskému tělo takovýto přísun cukru najednou.
Po 20 minutách

20 minut po konzumaci dochází k prudkému zvýšení hladiny krevního cukru v těle. Na to ihned reagují játra, které jako odpověď na vyloučení takto enormního množství inzulínu slinivkou břišní, začnou ihned toto množství cukru přeměňovat na tuk.

Po 40 minutách

Toto je fáze, kdy dochází k dokončení absorpce kofeinu. Výsledkem jsou rozšířené oční zorničky, vysoký krevní tlak a neustávající práce jater, které pumpují více cukru do krevního oběhu.

Po 45 minutách

V tuto chvíli tělo začíná produkovat vyšší množství dopaminu, který stimuluje nervové receptory v mozku. Kdybychom si to měli přirovnat, jde o stejnou odezvu jako při požití heroinu.

Krátce pro 60 minutách

Jak jsme už asi všichni mohli zjistit. Kofein má močopudné vlastnosti. Asi tak hodinu po požití se nám tak začne chtít na záchod. Proč?

Tělo se tak nejjednodušší cestou snaží zbavit magnesia, vápníku, zinku a dalších důležitých látek, které by jinak směřovaly do kostí. Nejde jen o tyto látky, ale i o řadu dalších, jako např. sodík, voda či elektrolyt.

Dosti nepříjemným důsledkem, který začnete pociťovat, je i lehká podrážděnost či ospalost. Je to z důvodu vyloučení vody, která by jinak byla tělem využita na tvorbu životně důležitých látek, jež jsou zodpovědné za průběžnou hydrataci těla, budování svalstva a udržování zdravé zubní skloviny.

Jak můžete vidět ve světě kolem Vás, mnozí z nás si nejsou vědomi všech důsledků, které s sebou požití Coca-Coly přináší.

Je důležité si proto uvědomit, že její účinky nejsou ryze pozitivní, ale že mohou vést k vyššímu riziku vzniku cukrovky. Doporučujeme Vám proto raději sklenici čisté vody, jež se dá příjemně dochutit např. citrónem či mátou.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru