Trump

Trump blahopřál Erdoganovi k vítězství, Merkelová skřípe zuby

President Donald Trump poblahopřál tureckému vůdci Recepu Tayyip Erdoganovi k jeho vítězství v referendu, ve kterém bylo rozhodnuto o přechodu země k prezidentské formě vlády.

„Trump telefonicky blahopřál Erdoganovi k vítězství příznivců ústavní reformy v nedělním referendu,“ informovala agentura Anadolu.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr zahraničních věcí Sigmar Gabriel vyzvali turecké úřady k dialogu se všemi politickými silami v zemi.

„Turecký národ hlasoval pro změnu ústavy Turecké republiky. Spolková vláda bere na vědomí průběžné výsledky hlasování. Respektuje práva tureckých občanů změnit svoji vlastní ústavu,“ píše se v prohlášení německé vlády

Podle Merkelové a Gabriela, výsledky hlasování ukázaly, jak rozdělená turecká společnost, a to znamená pro prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana významnou odpovědnost k navázání dialogu se všemi politickými stranami.

Erdoganovu totalitu volilo 59 % zahraničních Turků. Domácích jen 51 %. To je pro normálního člověka jasný signál zhoubné merkelovské politiky (s malým “m”, protože ta je totožná se schultzovskou politikou). Tak dál nelze… napsal na blogu Radim Valenčík.

Návrh na ústavní změnu, která zásadním způsobem posílí prezidentské pravomoci, byl přijat těsnou většinou. Podle čerstvé informace agentury Anadolu podpořilo reformu 51,18 procenta hlasujících, proti bylo 48,82 procenta.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru