Než koupíte balenou vodu nebo jídlo v plastovém kelímku, zkontrolujte toto

Přiznejte si to. Pokaždé, když si ve vašem místním obchodě koupíte balenou vodu nebo jogurt, poslední věc, kterou si na lahvi nebo plastovém kelímku všímáte, jsou nápisy na spodní části.

Ale odborníci varují, že takové chování vás může stát vaše zdraví.

Zdraví si můžete jednoduše chránit tak, že si zkontrolujete dno každé kupované lahve a plastového kelímku ještě předtím, než začnete jíst nebo pít. Než vůbec daný výrobek zakoupíte.

Společnosti jsou totiž povinné uvést na etiketě, z čeho jsou jejich výrobky složeny, včetně obalových materiálů.

Plastové lahve a kelímky mají na sobě uvedené značky jako PP (polypropylen), HDPE (polyethylen vysoké hustoty) nebo HDP.

Obaly s uvedenými nápisy jsou považovány za bezpečné, protože neuvolňují toxické látky. Jiné zkratky označují další druhy chemikálií, ze kterých se láhve a kelímky vyrábějí.

No, a právě tuto informaci byste měli hledat na zakoupené balené vodě. V tomto článku vám dáme pár dobrých tipů, jak se můžete správně rozhodnout.

PETE nebo PET (polyethylen tereftalát)

Tyto chemikálie uvolňují do vody chemické látky a těžké kovy, které mají vliv na tvorbu hormonů v těle. Stává se to hlavně při jejich zahřátí.

Láhvím, ale i jiným obalovým materiálům z těchto chemikálií se proto vyhýbejte.

HDPE nebo HDP (polyetylén vysoké hustoty)

Tato písmena znamenají, že obal z nich vyrobený je v podstatě „bezpečný“.

Takovou vodu si můžete klidně zakoupit, protože uvedené obaly jsou ze všech nejzdravější. Láhve s takovými zkratkami neuvolňují do vody chemikálie ani toxiny.

PVC nebo 3 V (polyvinylchlorid)

Tyto písmena představují dvě toxické látky, které mají vliv na hormonální rovnováhu ve vašem těle. Vodu z takových lahví nikdy nepoužívejte.

LDPE (polyethylen nízké hustoty)

Uvedený plast neobsahuje ani neuvolňuje žádné chemické látky.

Přesto není velmi vhodný pro výrobu plastových lahví, do kterých se často přidává.

PP (polypropylen)

Je to částečně průhledná nebo bílá chemická látka, kterou přidávají do plastových kelímků od jogurtu a do obalů od sirupu.

Má obvykle vysoký stupeň tepelné odolnosti a nepropouští do potravin chemické látky. Je proto možné ji považovat za bezpečnou látku.

PS (polystyren)

Tyto písmena můžete vidět na obalech fast foodu a šálcích kávy.

Pro polystyren je typické, že uvolňuje karcinogenní látky do obsahu. Do polystyrenu byste si neměli nechat balit nedojeté jídlo, ani nalévat žádné nápoje.

Neoznačený plast nebo PC

Je to nejnebezpečnější plast.

Přestože uvolňuje BPA, někteří výrobci ho používají při výrobě potravinových obalů a sportovních lahví s vodou.

Závěr

I když jste se dozvěděli, z jakých všech materiálů mohou být vyrobeny balené vody, nikdy nezapomeňte zkontrolovat spodní část láhve.

Může vám to zachránit vaše zdraví. A s tím se není radno zahrávat.

(KPa, Alternativnimagzin, Foto: AM)

Přejít nahoru