Erdogan

Erdogan: EU je křesťanská unie a proto nechce Turecko!

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil náboženský faktor za hlavní důvod, proč zemi již více, než než 50 let nepřijímají do Evropské unie.

Vztahy mezi Ankarou a EU se zhoršily poté, co vlády Německa a Nizozemska zakázaly vystoupení tureckých ministrů na mítincích místních Turků v předvečer referenda o balíčku změn ústavy v zemi. Erdogan proto hovořil o možnosti ještě jednoho referenda, v němž se vláda zeptá, zda pokračovat v jednání o přistoupení země k Evropské unii.

„Víte, proč Turecko nemůže vstoupit do EU již 54 let? Důvod je zcela jasný: Evropská unie – je křesťanská unie,“ cituje Erdogana RIA Novosti, z jeho projevu na shromáždění v Ankaře.

Nazval referenda 16. dubna dnem, kdy „bude dána odpověď postoji EU“. Podle Erdogana v důsledku změn v ústavě, které předpokládají přechod na prezidentský systém, se urychlit vývoj Turecka, což si nepřátele země nepřejí. „Turecká ekonomika v roce 2016 vzrostla o 2,9%, zatímco řada západních zemí nemůže překonat hospodářskou krizi,“ prohlásil turecký vůdce.

Navíc znovu obvinil západní země za podporu v Turecku zakázané Kurdské strany pracujících (PKK).

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru