Tato, všemi známá, bylinka poráží několik druhů rakoviny, zjistily studie

Kdo neslyšel nikdy o heřmánku? Kdo nikdy nepil heřmánkový čaj. Nebo kdo nikdy nezkusil kosmetiku s příměsí heřmánku. Když to sečteme, mnoho lidí bez zkušenosti z heřmánkem v jakékoli formě nezůstane.

Nejen pro ně, ale především pro ty druhé přinášíme horké novinky ze studií, které se heřmánku v posledním období věnovaly.

Heřmánek pravý je vysoce toxický pro buňky rakoviny prsu

U esenciálního oleje z heřmánku bylo ve studii prokázáno, že zabíjí až 86 % buněk karcinomu prsu spuštěním programované buněčné smrti.

Heřmánkový čaj se používá po staletí v tradiční a ajurvédské medicíně proti úzkosti, depresi, nespavosti, pro úlevu od bolesti, jako protizánětlivý a protiplísňový prostředek (zabíjí kvasinky jako je Candida).

Hěřmánek zabíjí i jiné druhy rakoviny

Nyní ale vědci zjišťují, že heřmánek může také pomoci v boji proti několika typům rakoviny včetně rakoviny prostaty, rakoviny plic, leukémie a jiné.

Proč je heřmánek tak silný?

Proč je heřmánkový čaj tak zdravý? Je to způsobeno tím, že je velmi bohatým zdrojem silného protinádorového flavonoidu zvaného apigenin, jenž je jinak těžké získat z naší stravy (petržel, oregáno a celer jsou také dobré zdroje).

Jeden šálek heřmánkového čaje obsahuje asi 2 mg apigeninu, což je čtyřikrát více než průměrný denní příjem u evropských a amerických dospělých! A ano, tato úroveň může být rozdíl v riziku rakoviny.

Jedna studie v Řecku taktéž zjistila, že za každý další 0,5 mg apigeninu užitého ženami, jejich riziko rakoviny prsu kleslo o 17 %.

Studie na lidech potvrzují, že heřmánek může zmírnit depresi, zlepšit spánek, a co je dost neuvěřitelné, způsobit pokles hladiny inzulínu, inzulínové rezistence, LDL cholesterolu atriglyceridů u dospělých s diabetem typu II!

Závěr

Heřmánek je tedy bylinka, kterou se vyplatí mít doma v jakékoli podobě. Máte rádi heřmánek? Používáte ho v domácí medicíně? Nebojte se podělit o vaše zkušenosti v komentářích pod článkem nebo na facebooku.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru